Senát odmítl zvýšení soudních poplatků

Praha - Senát na návrh opoziční ČSSD odmítl zvýšení soudních poplatků. Vládní novelu tak znovu posoudí sněmovna, která s ní již jednou souhlasila. V horní parlamentní komoře převážil názor, že zvýšení poplatků by ještě více narušilo právo chudších lidí na spravedlivé projednávání případů před soudem, které garantuje Ústava.

„Již nyní je velká sociální bariéra k přístupu k justici,“ řekl senátor ČSSD Jiří Dienstbier. Tyto obavy označil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) jako liché. Občan, který nemá dost peněz, může podle něj využít možnost osvobození od poplatku. „Je výrazně využívána,“ konstatoval ministr.

Argumentoval, že poplatky se nezvyšovaly téměř deset let, patří prý k nejnižším v EU, přičemž průměrná mzda rostla a zvyšovaly se i ceny. Navrhované zvýšení tak má za cíl dorovnat poměrnou úroveň před posledním zdražením soudních poplatků, dodal ministr.

Vyšší poplatky mají omezit bezdůvodné žaloby

V novele, kterou Senát poslal zpátky poslancům, se navrhuje minimální soudní poplatek ve výši 1 000 korun za zahájení soudního řízení, ve kterém jde o nižší než dvacetitisícovou finanční částku. Doposud lidé platí 600 korun za spory do 15 000. Maximální sazba poplatku se zvyšuje z jednoho milionu na dva miliony korun.

U soudních řízení o nemovitosti navrhlo ministerstvo spravedlnosti zvýšit poplatek ze současných 3 000 na 5 000 korun, u jednání o podniku z 10 000 na 15 000 korun. O tisícikorunu dražší má být oproti nynější pětitisícovce například zápis do obchodního rejstříku.

Ministr uvedl, že vyšší poplatky měly za cíl také omezit podávání bezdůvodných žalob. Navíc by mohly posílit příjmy státu až o 400 milionů na zhruba 1,2 miliardy korun ročně. Justice přitom stojí stát přes deset miliard za rok. Ministr dále řekl, že justice například hradí 700 milionů korun za advokáty těm, kteří žádají stát o právní zastupování z důvodů chudoby.

Cílem novely je podle ministerstva také motivovat lidi k tomu, aby své spory řešili mimo soud. V případě, že se strany v průběhu řízení dohodnou, mělo by jim být podle návrhu vráceno 80 procent poplatku. Dosud je to ale celá výše a minimální nevratná částka má představovat 1 000 korun, uvedl Dienstbier. Podle něj to může být demotivující překážka pro smírné vyřešení sporu.

Za rizikovou změnu označil Dienstbier to, že podle novely má mít znalecký posudek, který si nechá vypracovat jedna ze stran sporu, stejnou váhu jako soudem zadaný posudek.

Novela počítá s tím, že od poplatku by měly být osvobozeny například oběti domácího násilí.

Spravedlnost
Zdroj: ISIFA
Vydáno pod