Šlégr: Hokej je čistší hra než politika

Praha - V politice se sportovní oblasti dlouhodobě nikdo nevěnoval. To si alespoň myslí současný politik za ČSSD a bývalý hokejový obránce Jiří Šlégr, který to prohlásil ve včerejším pořadu Hyde Park. V politice se proto nyní snaží věnovat především sportu a prostředkům, kterými je možno do tohoto resortu získat peníze. „Chci, aby se během mého poslancování sport posunul dopředu,“ uvedl. Jako jedno z řešení vidí zdanění loterijních společností, což by mohlo pomoci sehnat miliardy, které ve sportu v současné době chybí.

„Politická kariéra není lepší než hokej. Já jsem od malinka chtěl být hokejistou, stal jsem se jím a měl jsem to štěstí, že jsem vyhrál vše, co se dalo. Kdyby mi zdraví dovolilo, tak budu hrát dál,“ podotkl Šlégr. Na poslaneckou kariéru se dal podle svých slov proto, že na politickém poli se sportu příliš nikdo nevěnuje. „Chtěl jsem učinit nápravu a snažím se z pozice poslance zapůsobit na ministry, aby přišly do sportu nějaké finance,“ dodal.

V politice je podle Šlégra málo sportovců

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

„Myslím, že je nás málo sportovců, kteří se chtějí věnovat politice. Kdyby nás bylo více, tak se s tím sportem možná začne opravdu něco dít. Domnívám se, že sport je prospěšný pro celou naši společnost,“ uvedl. To, že mnoho lidí rozzlobí, když se ve své politické angažovanosti přikloní doleva, není pro Šlégra podstatné. „Jdu do toho s tím, že chci něčemu pomoci, a to je pro mě důležité. Politika bohužel v naší zemi není populární,“ poznamenal. Do SNK-Evropských demokratů podle svých slov vstoupil proto, že chtěl působit v komunální politice v Litvínově. „Zajímalo mě dění ve městě, kde jsem žil. Do sociální demokracie jsem vstoupil z přesvědčení,“ doplnil.

„Myslím, že Jiří Paroubek je pracovitý člověk a že se o něm ještě bude hovořit.“

Přestože byl na dění v politice připraven, stále ho některé věci překvapují. „Zjistil jsem, že hokej je daleko čistší hra než politika,“ doplnil. Nejvíce byl nicméně v šoku z předvolebního tvrzení většiny politických stran, které během svých kampaní poukazovaly na svůj cíl vymýtit korupci. Realita nicméně byla opačná. „Vidíte to korupční prostředí, kdy prakticky jeden poslanec za druhým musí odstupovat pod nátlakem. Je mi z toho smutno,“ dodal.

Kvůli splácení Sazka Areny chybí ve sportu peníze

Dění kolem Sazky je problematika velice hluboká, míní Šlégr. „Problém je, že Sazka byla ta, která měla financovat sport až miliardou korun. Díky tomu, že se vystavěla Sazka Arena a musela se začít splácet, tak peníze ubývaly.“ Následně se sportovci dostali do situace, že finance od Sazky nepřicházely takřka žádné. „Muselo se vytvořit “kalouskovné„, tedy nějakých 300 milionů korun, což je stále málo,“ upozornil bývalý hokejista. Jediným řešením, jak získat dostatek prostředků na financování sportu, je podle Šlégra zdanění loterijních společností. „Pokud to projde napříč politickým spektrem, tak nám to finance přinese,“ doufá.

Vydáno pod