John odchází, necítí podporu v protikorupčním boji

Praha - Vicepremiér a předseda Věcí veřejných Radek John odchází z vlády. Na tiskové konferenci John uvedl, že necítí hmatatelnou podporu protikorupčního boje, a proto požádal premiéra Petra Nečase, aby předal jeho rezignaci prezidentovi. Od tohoto kroku si John slibuje urychlení reformních snah vlády. Věci veřejné zároveň trvají na personální rekonstrukci vlády. Prezident Václav Klaus přijal Johna dnes odpoledne na Hradě, vyjádřil znepokojení, ale bližší informace z jeho úst nezazněly.

S Nečasem se exministr vnitra v minulých dnech neshodl na podobě svého vicepremiérského týmu. Po odchodu z ministerstva vnitra se stal vicepremiérem s odpovědností za boj s korupcí a chtěl mezi svými spolupracovníky například někdejšího náměstka na vnitru Michala Moroze, který byl pro Nečase nepřijatelný. Jejich spor nevyřešila ani společná úterní schůzka.

Vít Bárta:

„Nekonání a agónie, která zde místo aktivních kroků vládne, čtrnáct dní nesvolaná K9,  to vyžaduje zásadní kroky.“

„Situace je podle mne už nadále neudržitelná,“ řekl John s tí, že je přesvědčen o tom, že stávající kabinet bez dalších změn nemůže prosazovat a veřejnosti vysvětlovat reformy a jejich význam.

Věci veřejné podle Johna při dubnové vládní krizi ustoupily v zájmu uklidnění situace a očekávaly, že vláda bude pracovat na reformách, že přijdou personální změny v kabinetu podle principu presumpce viny a vznikne protikorupční úřad s nezávislým týmem, za nějž ponese John odpovědnost.

„Avšak to se neděje, reformy se neprojednávají, K9 se neschází, personální změny jsou v nedohlednu,“ zdůraznil předseda VV. Důležitý je pro něj například odchod ministra obrany Alexandra Vondry.

John vydržel ve vládě 10 měsíců, a to zejména na pozici ministra vnitra. Za dobu svého působení přiměl k odchodu policejního prezidenta Oldřicha Martinů, byla zřízena zvláštní protikorupční telefonní linka pro cizince pobývající na území České republiky a v lednu vláda přijala Johnem navrhnutý protikorupční balíček opatření.

ČSSD: Další důkaz agónie vlády

Johnův krok vyvolal další vlnu kritiky zopozičních lavic. „Je evidentní, že Nečasova koalice je v těžké agonii. Dnešní ohlášená demise předsedy Věcí veřejných Radka Johna znovu obnažuje hloubku koaliční a vládní krize, která opět paralyzuje českou politiku. Jasně se ukazuje, že boj s korupcí nikdy nebyl skutečnou prioritou koalice,“ uvedl místopředseda ČSSD Michal Hašek. Šéf socialistů Bohuslav Sobotka k tomu dodal, že odchod Johna je důvodem pro premiéra k zamyšlení nad perspektivou vlády.

Šéf poslanců TOP09 a Starostové Petr Gazdík se ve Studiu ČT24 držel pozice pozorovatele s tím, že se každý ministr rozhoduje o svém působení sám. Pouze vyzval kolegy, aby nedestabilizovali situaci v zemi kvůli personálním půtkám. Odmítl také obměnu vlády, která by se týkala TOP 09. Stejně jako místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) věří, že by situaci mohla vyřešit schůzka K9, která bude dnes ve večerních hodinách. Sobotka navíc kritizoval VV, že opět navzdory svým deklaracím dělají politiku přes média.

Předseda VV Radek John (1954)

Vystudoval scenáristiku a dramaturgii na FAMU. Bývalý redaktor časopisu Mladý svět (1980-1993) a scenárista Filmového studia Barrandov (1981-1990). V letech 1993-2009 redaktor televize Nova, kde byl mimo jiné šéfredaktorem publicistiky či šéfproducentem pořadu Na vlastní oči. V politice aktivně působí od června 2009, kdy je předsedou strany VV, od května 2010 je i členem Poslanecké sněmovny. V červenci 2010 byl jmenován ministrem vnitra a místopředsedou vlády. V rámci změn ve vládě premiéra Petra Nečase byl 21. dubna 2011 odvolán z funkce ministra vnitra, ve vládě zůstal jako vicepremiér odpovědný za boj s korupcí. Od loňského října je také členem zastupitelstva městské části Praha 5.

Již při povolebních vyjednáváních podmiňovaly VV účast v koalici křeslem ministra vnitra pro Johna. Zejména ODS ale kritizovala propojení VV s bezpečnostní agenturou ABL, kterou vlastní rodina Víta Bárty. Loni v listopadu John vyzval policejního prezidenta Oldřicha Martinů k odchodu z funkce, premiér Nečas tehdy Johnovi vytkl, že ho o výzvě předem neinformoval. Martinů po schůzce s prezidentem Klausem oznámil, že ve funkci končí. Nečasovi se nelíbil ani výběr nového policejního prezidenta a kritizoval komisi jmenovanou ministrem Johnem. Johnův odchod z vnitra byl jedním ze požadavků premiéra během poslední vládní krize. John z vnitra sice odešel, zůstal ale vicepremiérem pro boj s korupcí. Při výběru svých spolupracovníků však John narazil na premiérův nesouhlas, především v případě bývalého náměstka ministra vnitra Michala Moroze.