Sněmovna schválila zvýšení soudních poplatků

Praha – Poslanci podpořili vládní novelu, která zvyšuje soudní poplatky. V předloze ale udělali několik změn, kabinet např. navrhoval vybírat poplatek dva tisíce korun za žalobu na nesprávný úřední postup, aby se zamezilo zbytečným žalobám. Dolní komora ovšem tento poplatek zamítla. Novela teď míří do Senátu, kde zřejmě nebude přijata. ČSSD má totiž v horní komoře většinu a už ve sněmovně navrhovala tento bod zamítnout.

Vládní návrh sleduje úsporné cíle kabinetu - důvodová zpráva uvádí, že by měly příjmy státu z poplatků vzrůst o 300 - 400 milionů asi na 1,2 miliardy korun ročně. Justice přitom stojí stát přes deset miliard za rok. Lidé budou moci nadále žádat snížení nebo odpuštění poplatku.   

Nově zaváděný poplatek za žaloby na nesprávný úřední postup poslanci z novely vyňali na návrh Stanislava Polčáka (TOP 09 a Starostové). Podle ministerstva spravedlnosti měl lidi odradit od „šikanózních“ žalob. Uspěl také Marek Šnajdr (ODS) s požadavkem zařadit zdravotní pojišťovny mezi instituce, které nehradí poplatky při vymáhání pohledávek. Pokud by se tak nestalo, pro pojišťovny by to prý znamenalo proti současnému stavu stomilionový náklad navíc. 

Nižší sazby, než obsahoval vládní návrh, budou při řízeních na ochranu osobnosti s návrhem na náhradu nemajetkové újmy vyjádřené v penězích, jak doporučil ústavně-právní výbor. Od poplatku by také měli být podle výboru osvobozeni lidé v občanském řízení na náhradu škody, když je na ně odkáže v pravomocném verdiktu trestní soud. Neměl by být ani dvoutisícový poplatek za přihlášku do insolvenčního řízení.   

Soudní poplatky naposledy vzrostly před deseti lety a teď patří podle kabinetu k nejnižším v Evropě. Poplatky by nově neměly platit oběti domácího násilí. Cílem novely je podle ministerstva motivovat lidi k tomu, aby své spory řešili mimosoudně. V případě, že se strany v průběhu řízení dohodnou, mělo by jim být podle návrhu vráceno 80 procent poplatku.