Volby v Krupce znovu v kolotoči rušení a opakování

Ústí nad Labem - Ústecký krajský soud zrušil platnost hlasování v květnových opakovaných komunálních volbách v Krupce na Teplicku. Hlasování se musí opakovat. Nakupovali se zde hlasy voličů, dokazuje to i větší počet shodně vyplněných lístků. Návrh stran zrušit platnost celých voleb soud zamítl. Hlasovat by se tedy mělo o stejných kandidátkách jako v květnu.

Soudkyně Markéta Lehká dnes v odůvodnění rozhodnutí uvedla, že soudci zkoumali všechny hlasovací lístky a zjistili, že jich je větší počet vyplněný shodně. Podle ní to sice nemělo vliv na rozdělení mandátů volebním stranám, když ale soudci hlasy přepočítali, zjistili, že by to mělo vliv na to, kteří konkrétní kandidáti by se do zastupitelstva dostali. Uvedla ale, že zákonné důvody ke zrušení neplatnosti voleb, což by znamenalo i sestavení nových kandidátek, soud nenašel.

Starosta Krupky Milan Puchar (ODS):

„Dnešní rozhodnutí soudu mě upřímně řečeno rozladilo, protože jsem čekal, že bude zásadní a řekne buď nové volby se vším všudy, nebo potvrzujeme výsledky ze 7. května.“

Soudci zamítli i návrhy na zrušení platnosti mandátu dvou stran, které stěžovatelé z nákupu hlasů podezřívali. Také odmítli námitky, že by média ovlivnila průběh voleb. Soud se zabýval i stížností na roznášení obálek s hlasovacími lístky, které někteří lidé našli pohozené u schránek. Podle soudců nikdo zákon neporušil, protože v zákoně se mluví jen o distribuci lístků, nikoli o tom, že by musely být vhozené do poštovní schránky.

Květnové volby vyhrálo se ziskem 20,83 procenta uskupení ČSNS 2005 a Šance pro město dosavadního místostarosty Zdeňka Matouše, které bylo z uplácení loni na podzim podezřelé. Matouš ale jakékoli podezření odmítá. Voleb se účastnilo 35,02 procenta voličů.