Generální ředitel ČT Janeček rezignuje

Praha – Generální ředitel České televize Jiří Janeček rezignuje k 31. srpnu letošního roku ze zdravotních důvodů na svou funkci. Oznámil to dnes Radě ČT. Janeček byl zvolen stálým generálním ředitelem České televize v červenci 2003, předtím byl pověřen řízením zpravodajství ČT, léta působil také jako moderátor. Janeček je šestým šéfem České televize od jejího vzniku v roce 1992.

„O těchto skutečnostech vás informuji již dnes, abych Radě České televize poskytl dostatečný časový prostor k vypsání výběrového řízení na nového generálního ředitele,“ řekl Janeček. Rezignační dopis předá 31. srpna. „Po zbývající dobu ve funkci připravím veškerou agendu k řádnému předání, tak aby byla zajištěna kontinuita,“ řekl dnes Radě ČT.

Po své rezignaci se Janeček hodlá věnovat léčení. Až poté, co se uzdraví, bude zvažovat, čemu se bude věnovat dále. Povahu svých zdravotních potíží nekonkretizoval. „Chci se zrevitalizovat, chci se dát pořádně do pořádku a pak se vrátit a zase dělat nějakou báječnou práci,“ řekl. Podle svých slov sice odchází od rozdělané práce - ve funkci měl být ještě čtyři roky - prioritou je pro něj ale zdraví. „Rada se musí napřed shodnout na celém postupu, musí si nejdřív stanovit podmínky výběrového řízení,“ uvedl dosluhující předseda Rady ČT Jiří Baumruk na otázku, kdy bude konkurz na nového generálního ředitele vypsán.

Volba nového ředitele se podle něj teoreticky dá stihnout za čtrnáct dnů. V kuloárech se začalo spekulovat o jeho případném nástupci. Padlo i jméno bývalého generálního ředitele TV Nova Petra Dvořáka. „Je to skvělý manažer, který vedl soukromou televizi velmi dobře,“ okomentoval to Janeček. Ale volba je podle něj věcí Rady ČT. Třem současným radním končí mandát. Poslanci už zvolili dva jejich nástupce.

Kdo bude Janečkovým nástupcem?

V kuloárech se již začalo spekulovat o případném nástupci Janečka. Padlo i jméno bývalého generálního ředitele TV Nova Petra Dvořáka. „Je to skvělý manažer, který vedl soukromou televizi velmi dobře,“ okomentoval to Janeček. Ale volba je podle něj věcí rady.

Dvořák kandidaturu na generálního ředitele ČT zvažuje. „V červnu mi vyprší konkurenční doložka s Novou, pak se mi otevírá volné pole působnosti do všech možných záležitostí,“ řekl serveru Lidovky.cz. Pokud budou v tendru rozumné podmínky, budu kandidovat, dodal.

Člen Rady ČT Milan Uhde se nedomnívá, že byl Janeček coby šéf veřejnoprávní instituce úspěšný. „Já myslím že ne. Právě proto, že na kulturnosti Česká televize nepracovala tak systematicky a tak důrazně, jak by měla,“ myslí si Uhde. Naopak dosluhující šéf Rady ČT Jiří Baumruk hodnotí Janečkovo působení kladně. „Kdyby po něm nezbylo nic jiného než vyrovnané hospodaření a rozvoj a založení dvou digitálních okruhů ČT24 a ČT4, tak je to skutečně dost,“ řekl Baumruk.

Jiří Janeček (1956) se vyučil provozním chemikem, maturitu si dodělal dálkově na Střední průmyslové škole chemické, taktéž dálkově  vystudoval Fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy v Praze (1989). Nejprve pracoval jako dělník a později výzkumný pracovník v chemickém průmyslu (1974-1983), byl redaktorem a vedoucím redaktorem okresních novin Palcát v Táboře (1983-1989), od roku 1989 je zaměstnán v Československé, respektive České televizi. V televizi začínal jako jihočeský krajský  zpravodaj, od roku 1997 šest let moderoval hlavní zpravodajskou relaci  Události, v prosinci 2002 byl pověřen vedením zpravodajství a v červenci 2003 byl zvolen generálním ředitelem ČT a o šest let později funkci obhájil.

V letech 1981 až 1989 byl členem KSČ, tato skutečnost přitom vyšla najevo až začátkem roku 2007. Je nejdéle sloužícím polistopadovým ředitelem veřejnoprávní televize, ve funkci stráví přes osm let. Před Janečkem vedl Kavčí hory nejdéle Ivo  Mathé, a to od roku 1991 do března 1998. Ředitelem televize se stal na druhý pokus, o vedení televize se neúspěšně ucházel již v září 2001, kdy Rada ČT zvolila Jiřího Balvína.

  • Rezignační dopis generálního ředitele Jiřího Janečka zdroj: mediar.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2622/262101.jpg
  • Jiří Janeček autor: Michal Krumphanzl, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2174/217395.jpg