7 % studentů zatím u ústních maturit neuspělo

Praha – U ústních maturit neuspělo 7 procent studentů, takové jsou aktuální výsledky státem řízené zkoušky. Proti očekávání jde o poměrně nízké číslo, školy ale mají za sebou jen dva týdny zkoušek. Výsledky můžou ještě zlepšit gymnazisté, kteří se k ústní zkoušce teprve chystají. Procento neúspěšných maturantů bylo pro srovnání před třemi lety rovněž sedm.

„Neúspěšnost v případě českého jazyka se teď pohybuje kolem 4 procent, v případě cizích jazyků je to 6 procent. Nejvyšší neúspěšnost je u němčiny,“ konstatoval ředitel CERMATu Pavel Zelený. Ústní maturitu má v současnosti za sebou 280 škol, především odborných a učilišť. Průměr by mohli zlepšit u ústních zkoušek studenti gymnázií, kteří se na ni teprve chystají. V příštích dvou týdnech čeká přes dalších 900 škol, od 30. května pak přijdou na řadu písemné testy.

Ředitel gymnázia Botičská Stanislav Luňák: „Letošní rok nebylo u nás ve škole připuštěno asi 9 procent studentů ze čtyř maturitních tříd.“

Mluvčí ministerstva školství Lucie Kubovičová: „My to vnímáme jako naprosto pozitivní efekt státních maturit. Učitelé už dnes neriskují to, že by připustili k maturitě žáka, který na ni není skutečně připravený.“

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Právě písemné zkoušky ale ukážou, jak si maturanti skutečně stojí. Při jarní generálce pohořela hned třetina středoškoláků. Ostrou zkoušku si ale nevyzkouší všichni studenti. Patnáct procent z nich učitelé kvůli špatnému prospěchu k maturitě vůbec nepustili.