TOP 09: Politici by kvůli Key Investments měli odejít z funkcí

Praha - Pražská TOP 09 dnes vyzvala představitele městských částí, které svěřily stamiliony společnosti Key Investments (KI), aby odešli z politiky. Radnicím nyní hrozí, že o peníze přijdou. Podle TOP 09 ale nesou za situaci politickou odpovědnost, a měli by proto skončit ve všech svých funkcích. Mezi kritizovanými politiky je například bývalý starosta Prahy 6 a nynější ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) a starosta Prahy 13 a předseda zahraničního výboru sněmovny David Vodrážka (ODS). Obvinění politici odpovědnost odmítají. Další klient KI Sokolovská uhelná navíc podle informací ČT připravuje žalobu na Českou národní banku, která na investiční společnosti dohlíží. Firmu možná ve sporu s bankou podpoří i Praha 13. Představitelé KI dnes Hospodářským novinám řekli, že společnost směřuje k likvidaci a její klienti dostanou místo peněz jen neprodejné dluhopisy.

Podle zastupitelů za TOP 09 doprovázely uzavírání smluv s KI i jejich další správu podivné okolnosti. „Praha 6 ignorovala signály, že Key Investment je propojená s firmami, jejichž dluhopisy pro radnici kupuje,“ poznamenal zastupitel šesté městské části Ivan Mašek (TOP 09). KI podle něj pořizovala dluhopisy vydávané na Slovensku. „Je zřejmé, že v českých zemích by takové emise dluhopisů nikdo nepovolil vzhledem k finanční situaci dotyčných firem,“ řekl. Dluhopisy podle něj vydávaly zadlužené firmy s nejasnou vlastnickou strukturou, za kterou má stát kontroverzní podnikatel Petr Sisák.

TOP 09: Za potíže mohou minulá vedení radnic

S kritikou se přidali i zastupitelé z Prahy 10 a 13, podle kterých v desáté městské části investici neschválilo zastupitelstvo a v Praze 13 nebylo na zakázku vypsáno výběrové řízení. „Městské části podle všeho již peníze neuvidí,“ poznamenal předseda pražského zastupitelského klubu TOP 09 Tomáš Hudeček. Za potíže podle něj mohou minulá vedení radnic. Z odpovědnosti viní kromě Chalupy také současného starostu Prahy 13 Davida Vodrážku (ODS), bývalého starostu Prahy 10 Vladislava Lipovského (ODS) a jeho zástupce a současného náměstka primátora Antonína Weinerta (ČSSD). „Považovali bychom za maximálně správné, aby se dále nepodíleli na žádných politických funkcích,“ řekl.

Petr Nečas:

„Je to komunální problém a musí se řešit na komunální úrovni, nikoliv na úrovni vlády. Myslím si, že je to spíše součást komunálních her, kde je TOP 09 v opozici, než vážně míněný politický problém.“

Obvinění starostů a současného ministra ODS pražská TOP 09 konzultovala s místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem. „Náš postup schválil. Výslovně řekl, že jestli za to zmínění lidé včetně ministra Chalupy mohou, tak je oprávněné požadovat jejich odchod,“ uvedl Mašek. Mluvčí TOP 09 Alžběta Plívová později prohlášení zmírnila s tím, že výzva k Chalupovu odstoupení nebyla projednána na žádném grémiu TOP 09 a že jde výhradně o apel pražské TOP 09. 

Obvinění politici jakoukoli odpovědnost odmítají a vidí za vším politický boj. „TOP 09 využívá jako opoziční strana všech prostředků ke svému zviditelnění,“ domnívá se Vodrážka. Městská část podle něj podniká veškeré kroky k tomu, aby dostala zpět své finanční prostředky. Dodal, že o investici rozhodovalo celé zastupitelstvo a nejenom starosta. „Zdůrazňuji, že všechny procesy související s výběrem správců aktiv byly po dobu mého působení ve funkci starosty Prahy 6 nastaveny maximálně transparentně a v souladu se zákonem,“ reagoval Chalupa. „Nikdo nás neupozornil na to, že by firma měla být nedůvěryhodná. Žili jsme v dobré víře, že je vše v pořádku,“ dodal Weinert.

Jediným klientem Key Investments, který může pode serveru iHned.cz myslet na výplatu peněz, je Praha 13. Na rozdíl od dvou dalších radnic totiž neobchodovala na vlastní účet, ale přímo na účet KI. Praha 13 má u firmy 168 milionů korun. Padesát milionů dostala zhruba před měsícem, dalších 50 milionů by měla podle Vodrážky obdržet 20. května. Zda je radnice nakonec získá, však není jasné.

Šťastný: Selhal i dohled ČNB, kterou tehdy vedl Zdeněk Tůma

„Key Investments byla donedávna obchodníkem s cennými papíry, který měl licenci České národní banky. V tuto dobu tedy šlo o standardní instituci se státním dohledem. Vytýkat starostům nebo komukoliv, že vloží prostředky do takové instituce, by znamenalo perzekuovat každého občana, který kdy vložil peníze do nějaké banky nebo fondu, který zkrachoval nebo se dostal do finančních potíží,“ řekl ve Studiu ČT24 předseda pražské ODS Boris Šťastný. Selhal tak podle něj i dohled ČNB, kterou tehdy vedl současný představitel pražské TOP 09 Zdeněk Tůma. „Svým způsobem postupem času selhalo i ministerstvo financí,“ dodal s tím, že TOP 09 situaci zneužila ke svým krátkodobým politickým cílům a zviditelnění.  

Další klient KI Sokolovská uhelná už ale na ČNB připravuje žalobu. Banka údajně už dlouho věděla, že Key Investments hazarduje s cizími penězi. Firmě sice dala pokutu, ale jinak nezasáhla. Sokolovská uhelná tak mezitím přišla o 50 milionů. „Domníváme se, že postup ČNB není v tomto případě zcela standardní. Máme za to, že měla v této věci konat daleko dříve,“ řekl ČT právní zástupce Sokolovské uhelné David Skopal. Firmu možná ve sporu s bankou podpoří i Praha 13. Česká národní banka ale oponuje, že odebrat licenci včas nemohla. „Česká národní banka v minulosti konala a mohu vás ujistit, že i nadále koná,“ reagoval její mluvčí Marek Petruš.