VV se musí Horváthovi omluvit za pomluvy

Praha - Věci veřejné se musí omluvit Josefu Horváthovi, kterého stáhly těsně před sněmovními volbami z kandidátky a pomluvily ho. Městský soud v Praze tak částečně vyhověl jeho žalobě ve vztahu k politické straně, nikoli ale ve vztahu k Radku Johnovi. Předseda strany tehdy uvedl, že Horváth není beztrestný. Šlo ale jen o nepravomocný rozsudek z minulosti, který navíc soud zrušil. Podle soudu ale není John za tyto výroky osobně odpovědný, vyjadřují totiž stanovisko politické strany, jejímž je předsedou, ne jeho vlastní názor. Horváth s rozhodnutím soudu nesouhlasí. České televizi řekl, že podá odvolání. VV se musí omluvit prostřednictvím svých webových stránek a osobním dopisem. Na případ upozornili Reportéři ČT.

„Je mi to strašně líto, strávil jsem tu několik hodin a nikdy jsem nebyl připuštěný ke slovu… Samozřejmě se budeme odvolávat, já půjdu až do Štrasburku, osobně,“ řekl ČT po jednání soudu. Ten mu přiznal i 75 000 korun, Horváth ale požadoval 300 tisíc. U soudu neprošlo ani povinné zveřejnění omluvy na stránkách něterých deníků. John během soudních líčení už dříve přiznal své selhání a nabídl Horváthovi mimosoudní vyrovnání a omluvu za své výroky. Horváth ale trval na tom, aby jeho jméno očistil soud. Kvůli kauze si dokonce změnil příjmení a přestěhoval se z Teplic do Prahy.  

Dlouholetý aktivista za práva menšin ještě před rokem Věci veřejné propagoval. Loni v létě měl dokonce ve stranických primárkách na Ústecku druhé nejvyšší preference, což znamenalo prakticky jistý postup do Poslanecké sněmovny. Dva dny před volbami byl ale stažen z kandidátky. Bez diskuse a ještě navrch s pomluvou, která poškodila jeho jméno. Za vším podle něj bylo to, že kritizoval podnikatelské praktiky uvnitř strany.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Znění omluvy Věcí veřejných:

„Dne 27. 5. 2010 bylo prohlášeno do zpravodajských médií předsedou naší politické strany Věci veřejné panem Radkem Johnem, že pan Josef Horváth byl odsouzen za podvod a že jeho trestní rejstřík není čistý, avšak toto prohlášení se nezakládá na pravdě a naše strana Věci veřejné se tímto Josefu Horváthovi omlouvá.“

„Vím, že i kolegové, kteří pracovali na kampani, si velmi stěžovali na činnost pana Horvátha, na to, že vede čistě osobní kampaň, nikoliv stranickou a tímto způsobem poškozuje stranu,“ řekla tehdy předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake. Grémium ho nakonec stáhlo z kandidátky s tím, že vylepoval předvolební plakáty mimo určené plochy. „Já jsem do politiky nevstupoval se svým zájmem, oni za mnou byli, Radek mě oslovil, znám ho už 15 let,“ řekl dnes Horváth České televizi.  

Horváth nakonec využil nabídku ČSSD a těsně před volbami vystoupil na její poslední tiskové konferenci ve sněmovně, kde varoval před praktikami Věcí veřejných. Následovala ale tvrdá odveta. Radek John v médiích prohlásil, že důvodem odvolání z kandidátky nebylo pouhé vylepování plakátů načerno, ale také Horváthova kriminální minulost. Byl sice obžalován a nepravomocně odsouzen okresním soudem pro podvod, krajský soud ale rozsudek už před deseti lety zrušil a zprostil ho obžaloby v plném rozsahu.