Výstava diamantů přibližuje práci Diamantové nadace

Praha - Pražský arcibiskup Dominik Duka se stal patronem Diamantové nadace, která pomáhá dětským pacientům. V centru Prahy byl slavnostně zahájen třetí ročník výstavy investičních diamantů, která se zítra otevírá veřejnosti. Zájemci si můžou diamanty přijít prohlédnout do Široké ulice až do konce května. Pak se výstava přesouvá do polské Varšavy.

Výstava kromě okázalosti diamantových prstenů, hodinek a náhrdelníků chce lidem ukázat práci a projekty Diamantové nadace, která pomáhá nemocným dětem. „Přál bych jim, aby opravdu tato nadace pomohla co největšímu počtu dětí, a tím pádem i našemu zdravotnictví,“ podotkl patron nadace, pražský arcibiskup Dominik Duka. Podle ředitelky nadace Jany Synkové se projekt zaměřuje především na spolupráci s onkologickým dětským oddělením Fakultní nemocnice v Motole. „V poslední době jsem začala jednání přímo s přednostou hematoonkologického výzkumu,“ doplnila Synková.

Garantem Diamantové nadace je Ministerstvo zahraničních věcí, které ji podporuje v reprezentaci České republiky po všech 25 Českých centrech po celém světě. Nadace má také záštitu Českých center. Má ve svém poslání následující cíle:

  • podpora a pomoc při léčení onkologicky nemocných dětí v České republice
  • podpora a pomoc onkologicky nemocným dětem v zahraničí prostřednictvím Českých center
  • podpora a pomoc nemocným mimo ČR ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR
  • podpora a pomoc dětem v sociálních ústavech
  • podpora handicapovaných
Reportáž Marty Machkové (zdroj: ČT24)