Teplo a bouřky budou i příští týden, dnes bylo přes 27 stupňů

Praha – Nadcházející víkend i celý příští týden bude velmi teplo s teplotami v rozmezí 23–28 stupňů Celsia. Zároveň ale dojde i na bouřky, které mohou doprovázet přívalové deště. Ty mohou způsobit rozvodnění menších toků. Letní počasí panující v těchto dnech se ale podepisuje na průtoku řek, některé jsou pro vodáky místy nesjízdné. Na území Česka dnes bylo naměřeno přes 27 stupňů Celsia, na několika místech padly teplotní rekordy. Na severním Plzeňsku zatopil přívalový déšť obci Úlice.

Po zadní straně tlakové výše nad východní Evropou na našem území zesiluje příliv teplého vzduchu od jihu. Během dneška teploty vystoupají až na 28stupňů, na horách bude kolem 20 stupňů, bude se tvořit kupovitá oblačnost. Bouřky se vyskytují například na Šumavě. V pátek bude jasno až polojasno, teploty se budou opět pohybovat mezi 23 až 27 stupni. V Čechách pak místy, jinde jen ojediněle, budou odpoledne přeháňky nebo bouřky.

V sobotu a v neděli bude opět podobný ráz počasí – polojasno, odpoledne místy přeháňky nebo bouřky, denní teploty se budou pohybovat v rozmezí 24–28 stupňů Celsia. Bouřky a přeháňky by se už ale měly vyskytovat po celém území, tedy i na Moravě a budou je doprovázet přívalové deště, kroupy a nárazový vítr.

V ČR dnes padaly teplotní rekordy:

  • V Javorníku dnes naměřili 27,8 stupně, o 1,3 stupně tak padl rekord z roku 1979.
  • Jičín hlásí 26,8 stupně, 49 let starý rekord byl přitom 24,2 stupně.
  • Stejnou teplotu jako v Jičíně zaznamenali meteorologové také na Milešovce.
  • Na 26,1 stupně vystoupala rtuť teploměru i v Hubenově.
  • Na nejstarší stanici v pražském Klementinu ale maximum překonáno nebylo, rekordní teplotu zde naměřili v roce 1811, kdy bylo 29,3 stupně.

Bleskový a silný přívalový déšť zatopil dnes vpodvečer střed obce Úlice na severním Plzeňsku. Hasiči museli z obecního úřadu evakuovat pomocí žebříků pět lidí, pět domů na návsi je zatopeno. Nikdo nebyl zraněn, situace už se stabilizovala, přítok vody z polí ustal.

V pondělí se mírně ochladí

V pondělí pak bude oblačno, místy déšť nebo přeháňky, zejména na východě, ojediněle bouřky. V dalších dnech polojasno až skoro jasno, přeháňky a bouřky ojediněle. V pondělí se teploty vyšplhají maximálně na 22 stupňů, pak se ale opět oteplí a až do čtvrtka můžeme počítat s teplotami v rozmezí 23–28 stupňů.

Některé řeky hůře sjízdné

Teplé letní počasí posledních dní se nepříznivě projevilo do průtoků českých a moravských řek. Některé úseky jsou téměř nesjízdné, vodáci tam musí vystoupit z lodě a popotáhnout ji přes mělčinu. Stále se však dají najít řeky, které jsou sjízdné zcela bez problémů. Obtížně sjízdná může být třeba Lužnice pod Táborem. Podobný stav je brzo očekáván i na Sázavě pod Krhanicemi. Také na Ohři jsou už v peřejnatých místech vidět kameny a mělčiny. Dobře sjízdná je naopak Berounka. Tradičně splavná je Vltava pod Vyšším Brodem. Otava je splavná ze Sušice, Morava od soutoku s Desnou. Nížinné úseky jsou zatím splavné na Radbuze i Úhlavě, ale také na Ploučnici či Dyji.

isifa
Zdroj: Tomáš Krist/isifa/LN