Mosteckým tramvajím hrozí několikaměsíční výluka

Most – Tramvajový provoz v Mostě a Litvínově se může na konci června zcela zastavit, hrozí i několikaměsíční výluka, obává se mostecký primátor Václav Vozka. Rozhádaní litvínovští komunální politici se totiž rozhodli odvolat z vedení společného mostecko-litvínovského dopravního podniku jediného člověka se způsobilostí pro provozování drážní dopravy, městského zastupitele Karla Strakoše. Podle Drážního úřadu přitom radnicím Mosta a Litvínova hrozí, že si jako tzv. drážní správní úřady budou muset samy odebrat licenci. Pokud se městům nepodaří najít jiného člověka s licencí k provozování drážní dopravy, bude muset čekat, než ji získá někdo ze stávajícího vedení. To může trvat až rok.

Firma, která provozuje tramvajovou nebo jinou drážní dopravu, musí mít mimo jiné ve vedení člověka s tzv. odbornou způsobilostí. Musí mít pětiletou praxi ve statutárních orgánech podniku, který provozuje drážní dopravu, v případě, že má vysokoškolské vzdělání, stačí tříletá praxe. Ve vedení Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova tuto podmínku splňuje pouze litvínovský zastupitel Karel Strakoš. Litvínovští představitelé ale rozhodli, že ho nechají na nejbližší valné hromadě odvolat.

„Měli by se nad takové záležitosti povznést. Nepočítali jsme s tím, že by to dotáhli tak daleko, a teď honem zjišťujeme, jestli bychom dokázali sehnat někoho jiného,“ komentoval neobvyklý krok litvínovské radnice mostecký primátor Vozka. Dodal, že záleží na Drážním úřadu, zda tramvajovou dopravu v Mostě a Litvínově skutečně zastaví. „Může se to stát velmi snadno,“ podotkl.

Ředitel Drážního úřadu Pavel Kodym ovšem upozornil, že jeho instituce se v případě mosteckých tramvají nijak angažovat nebude. „Zákon rozeznává dva podobné termíny. Jednak Drážní úřad a jednak drážní správní úřad, kterým je někdy Drážní úřad, ale v tomto případě je to zřejmě městský úřad. Kroky k zastavení dopravy by musel udělat on sám,“ vysvětlil ředitel Kodym.