Wintonovy vlaky na Vyšehradě a v Londýně se rozjely

Praha/Londýn – Výstava, která připomíná záchranu stovek dětí z Československa před nacistickou hrozbou Nicholasem Wintonem, začala. Dnes odpoledne ji na pražském Vyšehradě a souběžně i na londýnském nádraží Liverpool Street zahájily významné české a britské osobnosti. Kromě Wintona, jím zachráněných lidí a celého předválečného období se výstava zabývá také předloňskou vzpomínkovou jízdou historického vlaku z Prahy do Londýna.

K zahájení výstavy na Vyšehrad ke starému purkrabství dorazila britská velvyslankyně Sian McLeodová a izraelský velvyslanec Jakov Levy spolu s pražským primátorem Bohuslavem Svobodou nebo předsedkyní Poslanecké sněmovny Miroslavou Němcovou.

Velvyslankyně: Je to příklad pro všechny

„Příběh sira Nicholase Wintona je stále aktuální. Ale není to jen příběh jednoho člověka. Je to také příběh britských a československých rodin a je to příběh těch dětí – toho, jak žily a co dokázaly. Může nás učit o humanitě a vytrvalosti. Je to příklad pro nás všechny – abychom šli za cíli, které mají smysl. Tato výstava nám připomíná hodnoty, které by v dnešní společnosti neměly chybět,“ uvedla v česky předneseném projevu velvyslankyně McLeodová.

Na zahájení výstavy s totožnou expozicí v Londýně zavítal sám 102letý Nicholas Winton, který na nádraží odhalil sochu dětských uprchlíků. Účast přislíbily i další britské osobnosti, je i v centru zájmu zpravodajských médií, která připomínají Wintonovy zásluhy a srovnávají ho s továrníkem Oskarem Schindlerem.

Termín vernisáže výstavy není zvolen náhodně. Winton oslavil 102. narozeniny před dvěma dny, proto při zahájení obou „pólů“ výstavy – v Praze i Londýně – nechyběla gratulace. „Je skvělé, že děti přišly. Starají se o mě, to je báječné,“ pochvaloval si Winton, když byl bouřlivě uvítán na nádraží Liverpool Street.

Film-nefilm

Výstava představuje fotografie a na nich těsně předválečné prostředí konce 30. let minulého století, seznamuje návštěvníky s tehdejším i dnešním Nicholasem Wintonem a jím zachráněnými dětmi. „Projekt vznikl jako jakýsi film, který je zastavovaný. Diváci si mohou přečíst úryvky z Norimberských zákonů, mohou si přečíst fragmenty z Mnichovské smlouvy. Je tady spousta materiálů, které by jako film nemohly vůbec fungovat,“ přiblížil autor výstavy Jaroslav Brabec.

Výstava začala v obou městech po čtvrté hodině odpoledne. V Praze potrvá do konce července, v Londýně o měsíc méně.

Civilní hrdina

Winton obětoval v zimě roku 1939 dovolenou ve Švýcarsku a místo ní zorganizoval v Praze sérii tzv. dětských transportů. Do Anglie odjelo 669 dětí z rodin ohrožených nacistickým útiskem – židovských a z rodin významných lidí otevřeně se stavějících proti Německu. Transporty, jejichž organizaci Wintonovi komplikoval protektorátní režim i britská byrokracie, předčasně ukončil začátek války.

„Každý by se měl méně starat o své vlastní zájmy, být poctivější a méně chamtivý,“ uvedl Nicholas Winton na dnešní vernisáži. Sám netoužil po slávě a jeho čin mohl zůstat zapomenut, na konci 80. let se ale podařilo historičce Elizabeth Maxwellové zorganizovat jeho setkání se zachráněnými lidmi. Wintona a jeho činy proslavil také slovenský filmař Matěj Mináč, který od roku 1999 vytvořil tři snímky připomínající záchranu ohrožených dětí z protektorátu.