Čechům se nový občanský zákoník prodraží

Praha – Nad novým občanským zákoníkem si mnou ruce především advokáti. Přestože nedochází k zásadním změnám při rozhodování před soudem, veškeré dosavadní zkušenosti lidí jsou teď k ničemu. Musejí se proto radit s odborníky, jak na ně změny dopadnou. Nový zákoník se tak lidem prodraží a může trvat i desítky let, než si Češi na nové předpisy zvyknou.

Nově může dědit sestřenice nebo pradědeček 

Nově bude závěť moci obsahovat podmínky:

Vnuk zdědí dům, jen když dokončí vysokou školu.

Reportáž Blanky Poulové a Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Nejčastějším důvodem, proč lidé stojí před soudem, je rozvod nebo dědictví. V druhém případě došlo k významným změnám. Nově totiž bude moci dědit například i sestřenice nebo pradědeček. Závěť navíc bude moci obsahovat podmínky. Možné také bude odkazovat konkrétní věci. Po zesnulém tak například bude moci galerie zdědit jeho sbírku obrazů. Ani podmínky rozvodu se novinkám nevyhnuly. Samotný proces se sice příliš nemění, malé změny ale na lidi u soudu přece jen čekají.

Největší práci budou mít s novým zákoníkem ale podnikatelé. „Každý podnikatel si bude muset zaplatit advokáta, aby mu řekl: 'Z vašeho pohledu ve vašem podnikání se mění to a to,'“ tvrdí advokát Robert Pelikán. Některé zavedené vzory smluv proto půjdou rovnou do koše.

Právníky čekají žně 

Prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník:

„Než se dostane nový občanský zákoník pod kůži nejen odborníkům, ale i občanům, bude to trvat léta - deset, možná i více.“

Advokáti se mohou těšit na přírůstek klientů. „Lze očekávat, že bude větší poptávka po právních službách, a pokud platí zákony trhu, tak vyšší poptávka zvýší i cenu služeb,“ konstatuje Lichovník. Lidé si navíc na nový zákoník budou muset zvykat dlouho. S tím souhlasí i jeho autoři, ti jsou ale optimističtější. „Přijetí takto rozsáhlého zákona vyvolá po určitou dobu, já se domnívám několika měsíců, určitou míru právní nejistoty,“ potvrzuje ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Nový kodex obsahuje více než tři tisíce paragrafů. Jeho textem se však ještě budou muset prokousat poslanci a senátoři. Pokud na něj kývnou, mohl by začít platit od roku 2013.