Pomněnkový den připomíná pohřešované děti

Praha - Celý svět si dnes připomíná všechny ztracené a pohřešované děti. Linka bezpečí při té příležitosti už po osmé pořádá veřejnou sbírku. Symbolem dne se stal modrý kvítek pomněnky, jehož anglický název forget-me-not znamená „nezapomeň na mě“. Odznáčky a samolepky s obrázkem této květiny si lidé mohou koupit za 30 korun na ulicích i ve vybraných obchodech a restauracích po celé ČR. Můžete také zaslat dárcovskou SMS ve formátu DMS LINKABEZPECI na číslo 87777 nebo poslat příspěvek na sbírkový účet: 83608360/0300. Sbírka se navíc řídí heslem „na dobré věci jeden den nestačí“, a tak potrvá celý týden.

Loni se na Linku bezpečí obrátilo 646 dívek a chlapců, kteří z domova utekli nebo které rodiče vyhodili na ulici. Většina pohřešovaných dětí ale uteče z domova sama. K takovému kroku dítě obvykle dovedou špatné vztahy v rodině, zneužívání či týrání. První pomocí v takových situacích je už 17 let Linka bezpečí (116 111). Jen v loňském roce přijala na 265 000 volání. Její odborníci řešili denně v průměru devět případů týrání a zneužívání dětí, sedm případů šikany a dva volající si chtěli sáhnout na život.

V roce 2010 se pátralo po 6 719 pohřešovaných dětech

Reportáž Kateřiny Fifkové (zdroj: ČT24)

„Od roku 2007 závažných témat přibývá. Můžeme mluvit dokonce o dramatickém nárůstu. Jen s problémem šikany se na nás obrací dvakrát víc dětí, počet volání kvůli sebevraždám a vztahům je čtyřnásobný a kvůli internetové kriminalitě osminásobný,“ uvedl vedoucí Linky bezpečí Peter Porubský.

Dětem a mladým lidem v tísni je denně od 15:00 do 19:00 k dispozici i internetový chat. Svěřit se mohou také elektronickou poštou, odpověď dostanou nejpozději do tří dnů. Funguje i linka Vzkaz domů, kde je možné nechat zprávu rodičům. Otcům, matkám, sourozencům či učitelům pak slouží Rodičovská linka s čísly 840 111 234 a 606 021 021.

Vybrané prostředky z Pomněnkového dne půjdou na provoz linky

Linka bezpečí ročně stojí asi 21 milionů korun. Zatímco loni tvořily pětinu prostředků peníze z evropských fondů, letos jsou to jen tři procenta. Zhruba 27 procent financí poskytne stát, zbytek musí sdružení zajistit od nadací, sponzorů či ze sbírek. Vybrané prostředky z Pomněnkového dne proto půjdou na provoz linky.

Pomněnka - symbol pohřešovaných dětí
Zdroj: ČT24