Silnice Trojzemím je blíž dostavbě

Hrádek nad Nisou - Po dvou letech se konečně pohnuly práce na stavbě silnice Trojzemím. Poláci po urgencích české i německé strany stavějí čtyřkilometrový úsek silnice z Hrádku nad Nisou do Žitavy přes své území. Vysněná trasa, která přiblíží Liberec k Drážďanům, se tak blíží dokončení. Kdy ale bude hotová, Poláci zase neřekli.

Po letech váhání se Poláci pustili do stavby chybějícího silničního úseku mezi Hrádkem nad Nisou a Žitavou. Německo s Českem jim na dokončení silnice Trojzemím už dříve přispělo asi 360 miliony korun. Stavbu popostrčila podle informací starostů nóta z Německa.

„Polská strana víceméně se zpožděním naplňuje obsah mezistátní dohody a utrácí německé a české peníze, takže ten vytrvalý diplomatický tlak přinesl své ovoce,“ uvedl starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta (SLK).

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Stavba silnice Trojzemím začala oficiálně 1. května 2004, v den, kdy Česko vstoupilo do EU. „Zůstává úplně nedořešen poslední úsek, stavba mostu,“ řekla vedoucí libereckého krajského odboru dopravy Stanislava Jakešová.

Nová trasa spojí přes Polsko silnici I. třídy číslo 35 z českého vnitrozemí s německou B178 od Žitavy. Tyto úseky už stojí. Liberec tím získá napojení k německé dálnici A4 do Drážďan. Nahradí stávající trasu, přes kterou nesmí kamiony. Termín dokončení silnice Poláci však zatím nesdělili.

Silnice přes Trojzemí
Zdroj: ČT24