I premiér si myslí, že se John do vlády nevrátí

Praha/Bagdád - Premiér Petr Nečas (ODS) nepředpokládá, že by se opětovně zvolený předseda Věcí veřejných Radek John vrátil do vlády. V Bagdádu, kde je na zahraniční cestě, novinářům Nečas řekl, že se John vzdal vládní funkce po zralé úvaze a mnohé nasvědčuje tomu, že názor nezmění. Předseda vlády zopakoval, že pro fungování koalice by bylo lepší, kdyby byli ve vládě zastoupeni předsedové všech stran, ale není to nepřekročitelnou podmínkou.

John se s odvoláním na překážky, které mu měl Nečas klást při personálním obsazování úřadu vicepremiéra pro boj s korupcí, na funkci rozhodl rezignovat 11. května. Minulý pátek demisi přijal prezident Václav Klaus. „Když to řeknu velmi otevřeně, tak rezignace oficiálně nastala na konci minulého týdne,“ dokládal Nečas, že John svůj krok důkladně zvažoval.

Výsledek vnitrostranických voleb VV premiér podle svých slov respektuje. Připomenul, že volba musí být ještě potvrzena víkendovým zasedáním Věcí veřejných v Hradci Králové. Tam bude ustaveno i celé nové vedení nejmenší koaliční strany.

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

TOP 09: VV by neměly být opozicí v koalici

Podle předsedy poslanců TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka by měly Věci veřejné přestat být „opozicí v koalici“, jak postupovaly doposud. Pokud se přístup VV nezmění, setrvání této strany v koalici by nemělo smysl, řekl dnes Gazdík v reakci na opětovné zvolení Johna do čela VV. Podle předsedy sněmovního klubu ODS Zbyňka Stanjury se politika VV nezmění. Oba politici by byli raději, kdyby se John vrátil do vlády. Stanjura zdůraznil, že ODS nezpochybňuje nárok VV na čtyři místa ve vládě.

John porazil v elektronické volbě registrovaných příznivců strany místopředsedkyni Karolínu Peake a poslankyni Dagmar Navrátilovou. John už se nechal slyšet, že VV chtějí prosadit 30 procent svého programu a nebudou „ustupovat ani o píď“. Ve hře je přitom podoba reforem a možná rekonstrukce vlády. O případných personálních změnách bude ale koalice jednat až po víkendové konferenci VV a politici nyní nechtějí nic konkrétního prozradit. Zdůrazňují hlavně nutnost prosadit reformy.

Šéf poslanců ODS: Změny musí být po dohodě všech

„Nikdo z ODS nezpochybnil nárok na čtyři místa ve vládě pro VV,“ uvedl Stanjura. Nyní podle něj platí koaliční smlouva změněná dohodou při dubnové vládní krizi. „Pokud najdeme jiné uspořádání, musí to být po dohodě všech tří stran. Nemůže to být, že jeden diktuje a dva ustupují, nebo něco podobného,“ zdůraznil šéf poslanců ODS.

VV mají stále platné usnesení, že žádají odchod ministrů obrany Alexandra Vondry, zemědělství Ivana Fuksy (oba ODS) a financí Miroslava Kalouska (TOP 09). „Když má někdo obrovské problémy a skandály, snaží se je překrýt tím, že vznáší nové a nové požadavky,“ komentoval to Gazdík. Rozumí tomu, že VV nemá nyní čtyři ministry, ale způsobily si to prý samy. Změnám ve vládě se podle Gazdíka TOP 09 a Starostové nebrání, musí být ale podle výsledků práce; za svými ministry stojí.

Přítomnost předsedy koaliční strany ve vládě je podle politiků obecně lepší. Podle Gazdíka by měl mít na starosti resort, kterému rozumí, požadavek by ale měly vznést VV. Z čela ministerstva vnitra nechal Nečas Johna, jenž hlásá boj proti korupci, odvolat. Předsedkyně senátorského klubu TOP 09 a Starostové Soňa Paukrtová má za to, že kdyby si VV zvolily do svého čela jiného předsedu než znovu Johna, „byla by větší šance na to, aby se vládní koalice stabilizovala“. „Protože tak členové VV neučinili, tak zjevně jim prioritně nejde o stabilizaci,“ řekla.