Nové šéfce BESIPu Kateřině Budínové bude radit Loprais

Praha – Novým šéfem BESIPu se stane Kateřina Budínová, vystřídá tak Ondřeje Valentu. Toho v úterý odvolal nový ministr dopravy Radek Šmerda. Budínovou, která předtím pracovala na ministerstvu zemědělství, právě teď představují zaměstnancům BESIPu. Valenta byl jako šéf hodně kritizovaný, BESIP pod jeho vedením například vydal chybné letáky pro řidiče nebo zastavil úspěšné preventivní kampaně.

„Doposud jsme měli jmenovaného dočasného šéfa, který měl za úkol zrevidovat všechny běžící smlouvy a připravit půdu pro kompletní restrukturalizaci celého oddělení. Své zadání splnil, nyní je BESIP připravený pro nového stálého ředitele, který má nyní čistý stůl pro další aktivity,“ vysvětlil mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.

Kateřina Budínová v čele oddělení BESIP zřejmě obnoví bezpečnostní kampaně, jako byla proslulá Nemyslíš-zaplatíš – drastické klipy byly sice účinné, ale kampaň byla příliš drahá, a tak ji BESIP ukončil. Teď se ale může objevit její nástupkyně. „V řádu dnů a týdnů zhodnotíme projekty a pokud budou smysluplné, určitě jim dáme zelenou,“ uvedla nová ředitelka.

Jak bude starost o bezpečnost silničního provozu vypadat, bude Kateřině Budínové – dosavadní úřednici ministerstva zemědělství bez zkušeností s dopravní problematikou – radit tým vedený bývalým závodníkem Karlem Lopraisem. Ačkoli jde o zkušeného řidiče, někteří odborníci zpochybňují i jeho erudici v dopravněbezpečnostní problematice. Například externí spolupracovník Policejní akademie Jaroslav Hořín poukázal, že na této škole existuje čtyřletý studijní program věnovaný právě bezpečnosti dopravy.

Prioritou nejbližších měsíců je pro nové vedení péče o bezpečnost motorkářů a návštěvníků letních festivalů. Chce se také zasadit o obnovu dopravních hřišť. BESIP také bude muset vytvořit Národní strategii bezpečnosti silničního provozu. Ta se kromě snížení počtu nehod soustředí třeba na zlepšení práce autoškol nebo schopnost řidičů poskytnout první pomoc. Podle mluvčího ministerstva Ptačinského očekává úřad od nové ředitelky oddělení BESIP také lepší komunikaci s regiony, než tomu bylo v případě minulého vedení.

Po Ondřeji Valentovi, který vedl BESIP od konce roku 2010, mnoho nezbude. Nová ředitelka Budínová oznámila, že se BESIP vrátí ke starému logu, které Valenta nechal nahradit novým. Valentu loni do funkce dosadil tehdejší náměstek ministra dopravy Radek Šmerda. Nyní, když se Šmerda stal ministrem, svého někdejšího chráněnce zase odvolal.