Trestné body už se řidičům nebudou sčítat

Praha – Řidiči budou obodováni pouze za nejzávažnější projednávané přestupky. Nově se jim tak už nebudou sčítat trestné body za veškerá provinění. Vyplývá to z novely zákona o provozu na pozemních komunikacích, která vyšla ve Sbírce zákonů a účinnosti nabude už 1. srpna. Novela také zkracuje lhůtu, během které je třeba přestupky projednat – místo dosavadního roku to budou pouze tři měsíce.

Zákonodárci podložili zrušení vícenásobných trestů tím, že se snaží chránit řidiče před nedokonalostí systému. Když řidič na úřadě zjistí, že ho šestkrát za sebou vyfotil radar při mírném překročení rychlosti, rázem přijde o řidičský průkaz, ačkoli dvoubodový postih má mít spíše preventivní účinek. Nově místo dvanácti bodů takový řidič dostane při šesti souběžně projednávaných dvoubodových přestupcích právě jenom dva body. Jenom jednou se bodový postih přičte i těm řidičům, kteří spáchají více přestupků. „Samozřejmě budou řidiči připsány body pouze za ten nejzávažnější přestupek,“ podotkl ředitel dopravní policie Leoš Tržil.

Podle ministerstva dopravy není třeba obávat se, že po zmírnění bodového systému na silnicích přibude nepřizpůsobivých jezdců. „V žádném případě si nemyslím, že se jedná o zmírnění. Pokud někdo jezdí dlouhodobě jako pirát, tak se vyboduje stejně,“ uvedl mluvčí úřadu Jakub Ptačinský.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Mluvčí dodal, že zkrácení lhůty na projednání zaznamenaného přestupku z dvanácti měsíců na tři má přimět úředníky, aby pracovali pilněji než dosud. „Věříme, že to správní úřad bude stíhat a zvládat v limitu,“ poznamenal Ptačinský.

Novela přinese až 19 změn

„S tímto návrhem přišli senátoři a my jsme to ve sněmovně při projednávání jejich novely zákona č. 361 plně akceptovali. Bodový systém nemá přece mít jen represivní, ale i preventivní roli,“ řekl Právu poslanec Stanislav Huml. Novela přináší do bodového systému a pravidel silničního provozu celkem devatenáct změn. Snižuje třeba počet bodovaných přestupků z dosavadních čtyřiačtyřiceti na sedmadvacet. V jiných případech, jako je třeba ohrožení chodce na přechodu, se naopak bodový postih zpřísní.

Osoby se zdravotním postižením dostanou od 1. srpna nový druh parkovacího průkazu, který nahradí dosavadní označený invalidním vozíkem. Doklad se vystaví přímo na jméno držitele a bude možné ho používat i v jiných zemích Evropské unie. Policie zase dostane právo na zasahování do případů tajných závodů na silnicích. Nově jim bude moci zadržet auto až na osmačtyřicet hodin.

HI-RES
Zdroj: ČT24