Nečas k VV: Neshodneme-li se na reformě, půjdete z vlády

Praha – Premiér Petr Nečas (ODS) pohrozil Věcem veřejným, že budou muset opustit vládu, pokud se koalice do týdne neshodne na reformě zdravotnictví. S takovou informací přišel server Aktuálně.cz, výhrůžka podle serveru zazněla na středečním jednání K9 o reformách a Nečas to měl poté říct na grémiu občanských demokratů. Na bouřlivém, emotivním a dlouhém středečním jednání koaličních špiček podle serveru padla pohrůžka, že pokud VV nepodpoří zdravotní reformu, budou zbylé dvě strany hledat podporu u opozice. Předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake přisuzuje jakékoli výhrůžky, které na jednání zazněly, na vrub vypjaté atmosféře a únavě.

Dohoda se prý zadrhla na dvou bodech, které spolu souvisejí: VV odmítly, aby si zubní plomby platili pacienti sami, a požadovaly analýzy toho, jak velká je spoluúčast pacienta - tedy toho, co si musí hradit sám - v jiných zemích Evropské unie. Tento požadavek už ve středu označil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) za zbytečný. Vyřazení amalgámových plomb z pojištění chce navrhnout i přes odpor nejmenší vládní strany: „My jsme se rozhodli, že to prostě necháme na hlasování ve výboru, jak to tam projde.“

Poslanec Boris Šťastný:

„Pokud VV nepodpoří zdravotnickou reformu, v tu chvíli vláda padá, stejně jako kdyby kterákoliv jiná strana nepodpořila fiskální nebo sociální reformu. V tu chvíli nemá cenu setrvávat ve vládním projektu…“

„Je pravda, že jednání bylo po šesti hodinách už celkem únavné a je pravda, že mnohým povolily nervy… Je pravda, že premiér Nečas byl na konci jednání poměrně nervózní a nějaké výhrůžky padaly, nikoli ale pouze z jeho strany,“ řekla pro ČT předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake. Setkala se podle svých slov i s nápadem, že by bylo možné prohlasovat amalgámové plomby i s jinými poslanci než s Věcmi veřejnými.

Koalice chce rozhodnout o podobě zdravotnictví příští středu

Předseda poslaneckého klubu ODS Pavel Stanjura ve Studiu ČT24 uvedl, že v současnosti musí mít absolutní přednost projednávání reformních zákonů, aby mohly platit od prvního ledna nadcházejícího roku. „Věřím, že všichni koaliční poslanci budou postupovat v duchu koaliční dohody… To, co předkládá ministr Heger, je plně v souladu jak s koaliční smlouvou, tak s programovým prohlášením vlády,“ řekl. Podle Petra Gazdíka (TOP 09 a STAN) VV ne zcela úplně chápou, co uzavřely v koaliční smlouvě. „Taková vyjednávání, jak pan premiér skutečně poznamenal, nemají příliš velkou cenu,“ řekl ČT.