VV se stále omlouvají, změní to víkendová konference?

Praha – Víkend ve znamení konference nejmenší vládní strany Věci Veřejné. Strana, která se potýká s nemalými problémy, a není týdne, aby média nepřišla s nějakým skandálem, bude debatovat kromě jiného zejména o personálních změnách ve vládě. Obměnu kabinetu požadují Věci veřejné od krize, během níž vládu opustili jejich ministři vnitra a dopravy Radek John a Vít Bárta. Kromě toho mají delegáti potvrdit Radka Johna v křesle šéfa strany. A ten to nebude mít v budoucnu vůbec lehké, neboť nejmenší vládní strana je pro své koaliční partnery poněkud nečitelná a poslední dobou se navíc stále omlouvá za své skandály. ČT24 ke konferenci připravila speciální vysílání, sledujte přímý přenos.

Uzavřená část konference skončila, projednala stanovy strany a k minulosti se již nevracela. VV chtějí posílit regionální strukturu své strany a mělo by se změnit také postavení vnitrostranických referend, která by do budoucna neměla být pro vedení strany závazná, ale pouze doporučující.

Do Nečasovy vlády se nevrátím, potvrdil John

Předseda nejmenší vládní strany Radek John novinářům při příchodu potvrdil, že se do kabinetu Petra Nečase (ODS) rozhodně nevrátí. O účinkování VV v koaliční vládě se na konferenci bude hovořit, oslovení delegáti ale nepředpokládají, že by přijali nějaké zásadní usnesení. Konferenci označili hlavně za volební. Delegáti budou v neděli potvrzovat Johna v čele strany a jeho tým ve funkcích místopředsedů.

Dnes dopoledne na uzavřeném jednání VV povedou „vnitrostranickou debatu“ o situaci ve VV. „V rámci vize budeme říkat, čeho je potřeba dosáhnout v tomto volebním období,“ uvedl John. VV budou také vymezovat záležitosti, které pro ně budou při koaličních jednáních nepřekročitelné. Stranický předseda podotkl, že VV na konferenci nikdy mandát pro vedení nepotvrzovaly. „Ale konference může udělat usnesení,“ podotkl.

Vládní angažmá Věcí veřejných – chybí jim jedno křeslo

Bárta vládu opustil kvůli skandálu s údajným podplácením vlastních poslanců. Věci veřejné, respektive Radek John, musely též opustit vnitro kvůli napojení strany na detektivní agenturu ABL, již Bárta donedávna vlastnil. Nečas posléze nabídl Johnovi pozici, kterou mu koalice přímo ušila na míru – pozici šéfa úřadu pro boj s korupcí. John nakonec na funkci rezignoval – vadilo mu, že se s premiérem nemohl shodnout na personálním složení týmu svých spolupracovníků.

Věci veřejné se nechaly slyšet, že by rády ještě nějaké vládní křeslo, když přišly o vnitro. Dle spekulací médií by se mohlo jednat o Pospíšilovo ministerstvo spravedlnosti, kam by mohla usednout Karolína Peake. Strana by totiž mohla i nadále prosazovat boj proti korupci, který donedávna hlásal John z pozice šéfa resortu vnitra. Sám John se zpět do vlády příliš nehrne. Uvedl, že ho „velmi láká“ nebýt jako šéf koaliční strany ve vládě. Ve svém druhém funkčním období chce ale být mnohem tvrdší ke svým koaličním partnerům.


Omlouvám se, za výroky je alkohol

Prvním bodem konference v Hradci Králové  bude pravděpodobně ryze formální potvrzení Johna a dalších členů vedení ve funkcích, které získali v referendu členů strany. Očekává se, že půjde o potvrzovací hlasování. Na rozdíl od jiných stran si předseda Věcí veřejných sám vybírá své nejbližší spolupracovníky. John si za první místopředsedkyni vybral Peake. Dalšími místopředsedy se mají stát olomoucká poslankyně Dagmar Novotná, ústecký poslanec Milan Šťovíček a teplický zastupitel Tomáš Jarolím. Ještě v sobotu chtějí účastníci schválit nové stanovy strany.

Staronový šéf rozhodně nebude v lehké pozici. V poslední době je dokonce ze slov politiků Věcí veřejných slyšet nejčastěji omluva. Sloveso „omlouvám se“ má tak ve slovníku Věcí veřejných pevné místo. Nakonec proč ne, neformální lídr VV Bárta ve své několik let staré obchodní strategii svým spolupracovníkům podle Mladé fronty Dnes údajně radil: pořád se omlouvejte.

Před pár dny se politici Věcí veřejných omlouvali kvůli tajně pořízené nahrávce z porady strany. Známý znalec vín Radek John se snažil tuto nahrávku bagatelizovat a omlouvat množstvím alkoholu: „Je na ní vidět silný vliv lahví vína, předpokládám, že jich bylo asi deset. A rozhodně to nemá nic společného s oficiálním jednáním strany VV.“ Tak zněl Johnův komentář.

Kromě Johna se omlouval i Bárta, například za své výroky o prezidentu Klausovi: „Dveře mám otevřený kdykoliv k němu. A když mu řeknu, že má něco tohle, tak on to udělá, protože za tím vidí nějaký svůj efekt,“ říká Bárta na záznamu. A hned druhý den se omlouval: „Mně je jen velmi líto, že při tomto, nebojím se říci, mém podroušeném stavu, jsem si poněkud před spolustraníky dovolil zveličit svůj vztah k panu prezidentovi, za což je zapotřebí se mu omluvit.“

Kristýna Kočí – omlouváme se za ni

Po propuknutí politické krize se zase politici Věcí veřejných omlouvali za to, že prý správně neodhadli osobnost Kristýny Kočí: „Jako místopředseda VV se musím omluvit voličům, protože Kristýna Kočí byla na kandidátce a byla a je ostudou Věcí veřejných,“ nechal se slyšet místopředseda Josef Dobeš. Zklamání nezastíral ani Bárta: „Kristýnu znám dva roky a opakuji, považoval jsem ji za člověka sice pragmatického, ale jaksi zralého v tom, aby věděla, jakou cestou se politika má dělat. Nemusím opakovat, že to, co se s Kristýnou stalo, je velké zklamání,“ zaznělo v pořadu ČT24 Hyde park.

Série letošních omluv začala už v lednu. Vít Bárta se tehdy omluvil premiérovi za výrok, který se objevil na Facebooku. Kvůli tahanicím kolem výběru nového policejního prezidenta si totiž Nečas od Bárty vysloužil odsudek, že se „začíná chovat jak malé děcko“. Bárta si také posteskl, že už mu s premiérem začíná docházet trpělivost. Tehdejší ministr dopravy to pak omlouval tím, že tento „politicky nevhodný“ výrok umístila na jeho facebookové stránky členka PR týmu.

Bárta se také premiérovi v lednu omluvil za to, že během rozhovoru mezi čtyřma očima neuvedl, jak napsal v prohlášení, celý kontext aktivit společnosti ABL. Bárta se dušoval, že neměl v úmyslu říct premiérovi nepravdivé informace. „Pan ministr Bárta se mi omluvil, já jsem jeho omluvu přijal a tuto věc ze své strany považuji za uzavřenou,“ uzavřel celou věc tehdy Nečas. Netušil přitom, že omluva je u Věcí veřejných vlastně metoda politického boje.