Potvrzeno. Kontaminované okurky ze Španělska byly v ČR

Brno - V Česku se prodávaly pravděpodobně kontaminované okurky ze Španělska, potvrdila inspekce. Není nicméně jisté, zda se podezřelé okurky dostaly do oběhu, a pokud ano, zda skutečně byly škodlivé. Do České republiky byla dovezena šarže kontaminovaných okurek ze Španělska, které jsou zřejmě v Německu původcem nebezpečné střevní nákazy. Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) dnes začali s kontrolou firmy, která v minulých dnech dovezla rizikové okurky ze Španělska. Do prodejen firmy Country Life šlo až 120 kusů rizikových okurek. Tuzemské obchody už od pátku preventivně španělské okurky ze svých pultů stahují a nahrazují je třeba zeleninou z Rumunska.

Bio okurky dovezené do firmy Country Life na Berounsku mohou být kontaminované bakterií působící nebezpečnou střevní nákazu. „Mělo by se jednat údajně asi o deset krabic těchto okurek, nicméně prověřujeme, kam se mohly všechny tyto okurky dostat,“ uvedl ředitel Country Life Otakar Jiránek. Inspektoři kontrolují firmu a odebírají vzorky, uvedl mluvčí SZPI Michal Spáčil. České společnosti podle něj dovezla okurky firma z Německa.

Lucie Borovičková, mluvčí společnosti Lidl:

„V tento okamžik neprodáváme žádné okurky ze Španělska. Máme okurky z Rumunska a Holandska. Vyskytne-li se další problém, jsme připraveni zeleninu okamžitě stáhnout z prodeje.“

Telefonát Barbor Halgebauerové (zdroj: ČT24)

SZPI informaci o dovozu potraviny do Česka dostala v sobotu v noci díky unijnímu systému rychlého varování (RASFF). „Ústřední inspektorát nařídil v časných ranních hodinách kontrolu, odebrání vzorků a stažení z oběhu,“ potvrdil Spáčil. Bakterie z nakažených okurek způsobují střevní infekci, která se projevuje krvácivým průjmem. Lékaři doporučují především dodržovat základní hygienická pravidla. Ubránit se ale dá jednoduše, stačí okurky pořádně omýt. „Mytí rukou, důkladné oplachování zeleniny. Vždycky onemocní ti, kteří se nejvíc bojí i opláchnutí a oloupání okurek,“ míní Vilma Marešová, přednostka, I. infekční kliniky 2. LF UK.

Okurky šly i do Rakouska a Maďarska

Okurky byly dodány české společnosti Country Life s r.o., Nenačovice, Beroun. Podle Němců byly distribuovány také do Maďarska, Rakouska a Lucemburska. Podle Spáčila už inspekce vydala pokyn, aby byl pro nebezpečnou šarži produktu uložen zákaz uvádění do oběhu, a pokud se tyto okurky ještě nacházejí v obchodní síti, aby byly okamžitě staženy. „SZPI též zkompletuje seznam odběratelů, který poslouží hygienikům pro monitorování nákazové situace,“ dodal mluvčí.

Podezření na původ infekce padlo na dvě farmy v jihošpanělských provinciích Almería a Málaga. Evropská komise v pátek oznámila, že oba podniky byly dočasně uzavřeny, Španělsko to ale popřelo. Podle Madridu byla pouze zajištěna část sklizených okurek, která mohla přijít do styku s kontaminovanou zeleninou, jež se dostala na německý trh.

Zelenina
Zdroj: ISIFA