Výkonná rada ODS: Nejdřív reformy, až pak personálie

Praha – Podle ODS není možné personální změny ve vládě předřazovat rychlé dohodě na reformách, aby začaly platit v termínech dohodnutých v koaliční smlouvě. Po jednání výkonné rady občanských demokratů to uvedl premiér Petr Nečas. Předseda ODS věří, že všechny tři strany chtějí pokračovat ve vládním projektu právě kvůli reformám. Věci veřejné ovšem chtějí tento týden na koaličních jednáních otevřít možné změny ve vládě, kde žádají „důstojné zastoupení“. O situaci ve vládě by v sobotu večer měli diskutovat vyjednávači trojice vládních stran.

Výkonná rada, která dnes dosavadní kroky Nečase a dalších stranických vyjednávačů plně podpořila, vyzvala k rychlému dokončení koaličních jednání o reformách tak, aby mohly být projednány ve vládě, obou komorách Parlamentu a mohly začít platit v termínech, které stanoví koaliční smlouva. 

Nečas předpokládá, že všechny tři strany vládní koalice jednoznačně stojí o pokračování nynější vlády, která má realizovat reformní program. „Takže očekávám vítězství odpovědnosti a dohodu,“ podotkl premiér.

Brífink po jednání výkonné rady ODS (zdroj: ČT24)

V koalici zatím nepanuje shoda okolo zdravotní reformy, o jejíž podobě straničtí vyjednávači už dva týdny diskutují. Dohoda se zadrhla na dvou bodech z celkových sedmnácti. Věci veřejné odmítají, aby si zubní plomby platili pacienti sami, a žádají další analýzy toho, jak velká je spoluúčast pacienta v jiných zemích EU.

Středočeská ODS: Nečas by měl jednat o menšinové vládě

Do otevřeného střetu s vedením občanských demokratů se dostala středočeská ODS. Ta totiž vyzvala premiéra Nečase, aby jednal s TOP 09 o podpoře menšinové vlády bez Věcí veřejných, plyne to z usnesení regionální rady. Skandály nejmenší vlády strany podle názoru středočeských občanských demokratů diskreditují vládu, ale i důvěru občanů v demokracii a reformu veřejných financí.

Premiér Nečas se ovšem v reakci na toto prohlášení podivil, proč všichni zástupci středních Čech na dnešní výkonné radě podpořili dosavadní postup při koaličních vyjednáváních: „Je zvláštní, že s tímto postojem dnes na výkonné radě nevystoupil žádný z představitelů středočeské organizace,“ dodal předseda ODS.

Středočeská oblastní rada ve svém usnesení také vyzvala „k otevřené demokratické vnitrostranické diskusi o zásadních otázkách směřování ODS“, vyjádření odlišného názoru by podle ní nemělo být důvodem k vyslovování nedůvěry. Šéf ODS ve středních Čechách Petr Bendl by měl také s Nečasem začít jednat o postavení této stranické organizace v rámci vlády i sněmovny, které by „reflektovalo volební výsledek regionu v parlamentních volbách“. Jinými slovy, aby vliv středočeské ODS posílil.