Na snížení poplatku za recept pacienti paradoxně prodělají

Praha – Podle koaliční dohody měli pacienti v lékárnách ušetřit díky tomu, že se bude platit 30 korun za celý recept, ne za každou položku na něm. Současně ovšem pojišťovny přestanou přispívat na ty nejběžnější léky s cenou do 50 korun a také na podpůrné a doplňkové medikamenty. Podle zjištění ČT tak na těchto změnách pacienti v součtu prodělají asi 300 milionů korun ročně. Opozice proto mluví o podvodu na pacientech. Pokud změny projdou Parlamentem, tak by měly začít platit od roku 2012.

Ještě nedávno přitom lídři koalice prezentovali snížení poplatku za recept tak, že na něm lidé vydělají. Třeba staronový předseda Věcí veřejných Radek John v Otázkách Václava Moravce ujišťoval, že snížení poplatku ve vládě vyjednala právě jeho strana. Dnes se John i přes opakované urgence ČT nevyjádřil. 

Podle výpočtů ministerstva zdravotnictví sice ušetří samotné snížení poplatku za recept pacientům 780 milionů korun, jenže právě kvůli téhle úlevě vláda vyřadí z pojištění nejen podpůrné a doplňkové léky, ale i levné léky do 50 korun. A za ně lidé podle ministerských čísel dají ročně přes miliardu. 

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Stínový ministr zdravotnictví David Rath v tom vidí podvod na pacienty. „Podvod to není, zdravotní pojištění na tom bude opravdu špatně a hledá se, jak by se mohlo připlatit,“ obhajuje kroky ministerstva Leoš Heger. Ve zdravotnictví je peněz opravdu nedostatek, jen kvůli zvýšení DPH už Hegerovi pro příští rok chybí deset miliard. Pro úplné placení levných, podpůrných a doplňkových léků přímo pacientem má proto v koalici podporu. Podle předsedy sněmovního zdravotního výboru Borise Šťastného (ODS) jde o správný trend do budoucna, pacient si v uvozovkách zaplatí za kapičky za rýmu a dostatek financí pak bude třeba na léčbu rakoviny.