Za vraždu novorozeněte soud potvrdil matce 13 let

Praha - Pražský vrchní soud dnes s definitivní platností potvrdil třináctiletý trest matce, která loni v dubnu zavraždila své novorozené dítě. Matka podle obžaloby ihned po porodu začala dítě škrtit, když zjistila, že nedýchá, zanechala jeho tělo v křoví a odešla. Znalci také vyloučili možnost, že obžalovaná v době činu trpěla duševní poruchou, která se nazývá laktační psychóza a při níž může dojít k vraždě novorozeněte matkou. Její intelekt označili za podprůměrný a její osobnost za nestálou. Proti dnešnímu rozsudku se už nelze odvolat.

Tragédie se podle spisu stala s největší pravděpodobností 22. dubna mezi čtvrtou a osmou hodinou ranní v Praze 9 - Čakovicích v křovinatém svahu mezi garážemi a železniční tratí. U nepoužívané koleje ženě nejdříve odtekla plodová voda, po porodu novorozenci připravenými nůžkami odstřihla pupeční šňůru a poté ho oběma rukama přibližně deset minut škrtila. Žena rodila venku kvůli tomu, že zrovna bydlela v bytě přítele své kamarádky, který jí zakázal rodit doma. Po činu navíc svým známým tvrdila, že dítě dala do babyboxu.

Tělo dítěte policie nalezla až po několika měsících, takže nebylo možné ani z nařízené pitvy určit příčinu smrti. Soud proto uvěřil výpovědi obžalované, která se k uškrcení dítěte doznala. Soudkyně prvoinstančního soudu třináctiletý trest odůvodnila tím, že obžalovaná spáchala sice čin s rozmyslem a cíleně, nicméně je dosud netrestaná a doznala se. Proto jí soud vyměřil trest pod zákonnou hranicí sazby, která se v tomto případě pohybovala od 15 let výše.