Stát ukončil vleklý spor s Havránkovou, pole koupí za 90 milionů

Praha – Sedmnáctiletý spor o soukromý pozemek kvůli stavbě dálnice je u konce. Farmářka Ludmila Havránková prodala státu 11 hektarů za celkem 90 milionů korun. Ředitelství silnic a dálnic tak může dostavět hradeckou dálnici D11, čemuž farmářčino odmítání prodat část pozemku doposud bránilo. Další pozemky má Havránková směnit s Pozemkovým fondem. Farmářka již s ředitelstvím podepsala smlouvu, nyní se podle mluvčí ŘSD Martiny Vápeníkové čeká na dokončení převodu pozemků. Se stavbou zbývajícího úseku by se mohlo začít příští rok.

„Paní farmářka podepsala smlouvu s ŘSD o prodeji 11 hektarů, které nám dosud zbývaly. 90 milionů je adekvátní částka vzhledem k tomu, jaký význam D11 má. Se stavbou by se mělo začít od příštího roku,“ potvrdil mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský. Zástupci ředitelství se dohodli s farmářkou i na kompenzaci dalších polností, které budoucí dálnice znehodnotí. Havránková si koupí jiné pozemky a smění je s Pozemkovým fondem za ty, na kterých se spolu dohodly jako na náhradních. Cenový rozdíl mezi nimi fondu doplatí.

Jakub Ptačinský:

„Tím, že pozemek prodala, tak přišla o možnost přístupu k dalším zhruba 130 hektarům, na kterých dosud hospodařila. Peníze, které dostane, použije na nákup jiných 130 hektarů po celém hradeckém kraji. Ty vzápětí budou směněny s Pozemkovým fondem za pozemky na jednom místě, které má fond již nyní vytipované.“

Ředitelství tak může propojit stávající dálniční tah zhruba tříkilometrovým úsekem. „V tuto chvíli se jedná o zprovoznění úseku 3,7 kilometru, z čehož 1,2 kilometru je už postaveno, ale neprovozováno, takže zbývá postavit zhruba 2,5 kilometru,“ uvedla Vápeníková. Na dokončení dálnice však musí vláda vyčlenit 1,5 miliardy korun.

Slíbené peníze by farmářka měla dostat co nejdříve. Ještě koncem roku mohou začít potřebné průzkumy k přípravě stavby. „Okamžitě by se mělo rozjet vydání stavebního povolení a v takovém případě by bylo reálné začít v příštím roce stavět,“ sdělil starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil. Dohoda je dobrou zprávou pro obce, přes které nyní kvůli nedokončeném úseku vede intenzivní těžká doprava. Po nové dálnici se řidiči povezou nejdřív za dva a půl roku.

Kvůli nevykoupeným pozemkům se stavba dálnice D11 před čtyřmi lety zastavila pár kilometrů před Hradcem Králové. Spor o pozemky se řeší už bezmála dvacet let a žádné z vlád se s farmářkou zatím nepodařilo na výkupu pozemků dohodnout. Nejblíže byla před rokem úřednická vláda Jana Fischera, farmářka však ze zdravotních důvodů odmítla smlouvu podepsat, i když ředitelství bylo ochotno poslat úředníky do místa jejího bydliště.