Zájemců o učňovské obory je stále nedostatek, situace se však lepší

Praha - Některé žáky základních škol čekají dnes přijímací zkoušky. Nevyhnou se jim ani ti, kteří se hlásí na osmiletá nebo šestiletá gymnázia. Stresovat se naopak nebudou žáci, kteří míří na učiliště a některé střední odborné školy. Ty totiž přijímačky nepořádají.

Letos je v 9. třídách základních škol zhruba sto tisíc žáků. Že by se nedostali na zvolenou střední školu, se obávat nemusejí, nahrává jim totiž demografický pokles v České republice. V loňském školním roce zamířilo na gymnázia 19 procent absolventů základních škol, na střední odborné školy 36 procent, na lycea 7,5 procent a do učebních oborů 31 procent. 

Českou republiku sužuje nedostatek řemeslníků, na učiliště se hlásí jen minimum žáků: „V devadesátých letech odcházelo na střední odborná učiliště 40 procent žáků, v loňském roce už jen 31 procent. Pokles je to markantní a týká se všech regionů. Obory nejsou dost atraktivní. Děti a jejich rodiče o ně nemají zájem,“ dodává Helena Úlovcová, náměstkyně ředitele Národního ústavu odborného vzdělávání. 

V souvislosti s tím se objevuje i další problém: absolventi učilišť nemají zájem ve svém oboru později pracovat. „Atraktivita zejména některých učebních oborů v očích rodičů není příliš vysoká, což způsobuje problémy české ekonomice. Domnívám se ale, že tahle vlna už opadá,“ poznamenává prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Rodiče si podle Drábka začínají uvědomovat, že než aby dítě mělo jakoukoliv střední školu, je lepší dát ho vyučit, protože pracovní uplatnění je pak jistější.
 
Vyučení lidé jsou velmi žádaní, což se projevuje i na jejich mzdách. Největší nedostatek je zejména ve stavebních oborech, chybí běžné stavební profese od zedníků a obkladačů až po elektrikáře a instalatéry. Absolutně nedostatkové jsou také obory spojené s běžnými službami.