Svah se sesunul na silnici, potřebuje sanaci

Nové Strašecí (Rakovnicko) – Na silnici II. třídy, která vede z Nového Strašecí na Rakovník se zřítila zemina z uvolněného svahu a částečně ji blokuje. Odvézt ji není možné kvůli narušené statice celé stráně. Podle odborníků potřebuje kompletní sanaci. Středočeský kraj tak bude muset sáhnout do své pokladny a vydat dvě desítky milionů korun. Podobný problém se přitom objevil i na trase mezi Prahou a Štěchovicemi, kde sice horolezci už dvakrát zabezpečovali nestabilní skálu, i ta ale potřebuje kompletní sanaci. Ta bude dvakrát dražší než v Novém Strašecí.

Na silnici ve správě Středočeského kraje, která spojuje Nové Strašecí s Rakovníkem, se začal sunout přilehlý svah už před pěti lety. Letos na něj z polí natekla voda a na silnici se zřítilo 70 metrů zeminy a kamenů. „Jsou to zeminy, které se poměrně rychle nasycují, a jsou to pískovce,“ přiblížil vedoucí projektant společnosti VPÚ DECO Praha Petr Jelínek.

Vytížená silnice má v zasaženém místě tři pruhy. Sesuv, který zavalil jeden z nich, proto provoz na vytížené komunikaci neparalyzoval, a kraj má čas rozmyslet si, co s narušeným svahem udělá. Geologický průzkum totiž ukázal, že tentokrát by pouhé odbagrování způsobilo další sesuv. Ten by přitom neohrozil pouze řidiče na rakovnické silnici. „Ve velkém nebezpečí je silnice, která je na kopci, a zároveň chalupy, které tam jsou,“ upozornil krajský radní Marcel Chládek.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Kraji tak nezbývá než dát 20 milionů korun ze svého havarijního fondu na kompletní sanaci svahu. Musí se použít speciální metoda – zajistit svah vrstvami štěrku, nové zeminy a ocelovými koši. „Částečně půjdeme odspoda. Budeme odtěžovat a zpevňovat svah tak, abychom udělali schody, které udrží svah,“ popsal ředitel Správy a údržby silnic Pavel Čihák.

Se sanací začne kraj o prázdninách, kdy je menší provoz. Dopravu zřejmě svede do jednoho pruhu a bude ji řídit semafor.

Podobný problém řeší kraj u Štěchovic. Uvolněnou skálu se v zimě podařilo provizorně zabezpečit, podle geologů se ale může havárie opakovat. Kraj teď čeká na dotaci 50 milionů korun od ministerstva životního prostředí, aby sanaci dokončil.