Pokuta od strážníka za jízdu na červenou? Ombudsman je proti

Praha – Ačkoli je jízda na červenou jedním z nejvážnějších přestupků, kterých se mohou řidiči dopustit, může řada z hříšníků uniknout trestu. Ombudsman v odpovědi na jednu konkrétní stížnost napsal, že strážníci – na rozdíl od státní policie – postihují tenhle přestupek v blokovém řízení neoprávněně. Pokud jeho názor převezmou soudy a rozšíří ho na všechny podobné případy, nedostanou řidiči přistižení a potrestaní strážníkem trestné body a mohou se pokusit získat zpět peníze za pokutu.

Trest za jízdu na červenou je značný – pokuta dva a půl tisíce korun a pět trestných bodů. Podle ombudsmana ale zákon o přestupcích stanoví, že nemohou řidiče, kteří ignorují semafor, trestat strážníci. Z dopravních přestupků smí městská policie pokutovat pouze překročení rychlostního limitu, špatné parkování a porušení zákazu vjezdu. Pražská městská policie je ale přesvědčena o tom, že mezi ně lze zařadit i jízdu na červenou. „Náš právní názor je, že světelná signalizace je místní úprava a zakazuje vjezd do míst, která jsou za touto signalizací. To znamená, že strážníci jsou oprávněni řešit toto blokově,“ vysvětlila mluvčí strážníků Jana Přikrylová.

Veřejný ochránce práv ovšem ve zprávě pro ministerstvo dopravy poukázal na rozdíl mezi tresty za porušení zákazu vjezdu a jízdu na červenou. Dodal, že logika úřadů může vést k absurdním závěrům – porušením zákazu vjezdu by potom mohlo být třeba i přejetí plné čáry.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Samo ministerstvo dopravy se ale staví za strážníky. „My jsme ombudsmanovi odpovídali už v roce 2003. Odpovíme mu znovu: Domníváme se, že obecní policie má tu pravomoc a nedochází k porušování zákona,“ uvedl mluvčí ministerstva Jakub Ptačinský.

Spor bude muset rozhodnout soud. Proti trestu od městské policie se obrátila řidička, která zaplatila pokutu strážníkovi na místě, ale mrzel ji především pětibodový postih. Zákon totiž zásadnějším způsobem porušovala už dříve. „Způsobilo to odebrání řidičského průkazu, protože jsem tím pádem byla vybodovaná,“ zdůraznila. Podle jejího zmocněnce Stanislava Šípa se problém s trestáním řidičů strážníky za jízdu na červenou může týkat několika tisíc řidičů.

Vydáno pod