Lidé mají právo na informace o platech ve veřejné správě

Brno - Úřady musejí žadatelům poskytnout údaje o platech a odměnách svých zaměstnanců. Zákon o svobodném přístupu k informacím se na zaměstnance veřejné správy vztahuje kvůli tomu, že jsou odměňováni z veřejných prostředků. Nejvyšší správní soud tak vyhověl kasační stížnosti muže, který neúspěšně žádal informaci od zlínského magistrátu.

„Podle novely zákona o svobodném přístupu k informacím z roku 2006 je třeba poskytnout informaci o základních osobních údajích každého příjemce veřejných prostředků, i když by jinak byla tato informace chráněným osobním údajem,“ uvedl Nejvyšší správní soud. Z veřejných prostředků jsou vypláceni i pracovníci veřejné správy, a proto jsou příjemci ve smyslu informačního zákona. Nové rozhodnutí soudu se týká i platů.

Žadatelé mají podle informačního zákona právo na údaje v rozsahu jméno, příjmení, rok narození, obec trvalého pobytu, výše, účel a podmínky poskytnutých veřejných prostředků.

Muž ze Zlína v původním řízení požadoval od magistrátu informaci o mimořádných odměnách jednoho z pracovníků úřadu. Konkrétně jej zajímaly odměny vedoucího oddělení informačních systémů v letech 2000 až 2008. Chtěl znát také zdůvodnění vyplácených odměn. Magistrát mu nevyhověl. Muž se neúspěšně odvolal ke Krajskému úřadu Zlínského kraje.

Magistrát i krajský úřad trvaly na tom, že informace o konkrétní výši odměn je chráněným osobním údajem. Následnou žalobu zamítl krajský soud, který se nyní, po zásahu Nejvyššího správního soudu, musí případem zabývat znovu. Je přitom vázán názorem NSS.