Falešný obchodník se dřevem vylákal z lidí 1,5 milionu

Ústí nad Labem - Ústečtí kriminalisté dopadli sedmatřicetiletého muže z Mělníku, který je podezřelý z toho, že vylákal od zhruba 160 lidí a firem z celé země peníze za fiktivní prodej dřeva. Policisté zatím mají zdokumentovanou škodu 900 000 korun. Odhadují, že celková škoda se bude pohybovat kolem 1,5 milionu korun. Muže policie obvinila z podvodu. Je stíhaný vazebně a v případě uznání viny mu hrozí osm let vězení.

Podle policie se obviněný muž snažil velmi důkladně maskovat svoji identitu. Dříví různého druhu, od stavebního a palivového až po palubky nebo pelety, prý nabízel na dvou internetových serverech. Ke komunikaci s klienty používal výhradně mobilní telefony s anonymní SIM kartou a přenosný počítač. Připojoval ho přes mobilní operátory nebo prostřednictvím veřejných wi-fi sítí. Od lidí vylákal zálohy nebo celou částku za zboží a po zaslání peněz s nimi přestal komunikovat. Peníze si údajně nechával posílat na účty založené jinými osobami. Těm údajně namluvil legendy o exekuci. Policie proto nikoho z nich neobvinila, protože prý o podvodech nevěděli.

Se zákazníky muž jednal jménem osmi skutečných firem a jmény jejich jednatelů a zaměstnanců, která si našel v obchodním rejstříku. Tím prý velmi poškodil jejich jméno, ačkoli společnosti nemají s případem nic společného. Byl údajně tak důkladný, že si ke každé společnosti zřídil e-mailovou schránku a měl k ní vlastní SIM kartu. Z těchto kontaktů pak odpovídal. Podle policistů měl předchozí zkušenosti s prodejem dřeva, proto jeho odpovědi byli velmi důvěryhodné a podvod se dal jen obtížně poznat.

Podle kriminalistů to není první podvod, kterého se muž dopustil. V minulosti byl už za jeden odsouzen. Kvůli dalším podvodům, které prováděl odlišným způsobem, je prý stíhaný i v Opavě.