Práce dobrovolníků s dětmi by jinak stála téměř miliardu ročně

Praha – Práci v hodnotě téměř 900 milionů korun odvedou každoročně zadarmo dobrovolní vedoucí oddílů a kroužků pro děti a mládež. Podle analýzy České rady dětí a mládeže (ČRDM) ale státní podpora volnočasových aktivit přesto v posledních letech neustále klesá. Zkušenosti, které dobrovolníci získají, jim sice pak mohou pomoci i v profesním životě, je ale problém udržet je u práce s dětmi.

„Možností mají čím dál tím víc – studium, stáže v zahraničí, zajímavé nabídky z komerčních firem, protože tito lidé bývají často velmi schopní,“ přibližuje důvody personálního odlivu předseda ČRDM Aleš Sedláček. Jen v organizacích sdružených v České radě dětí a mládeže pracuje okolo dvaceti tisíc vedoucích, kteří se starají o 190 tisíc dětí. Kdyby jen hypoteticky pobírali za svou činnost hodinovou odměnu 50 korun, stálo by to stát nebo rodiče skoro 900 milionů.

Podpora státu je ale jen třetinová. Aleš Sedláček tvrdí, že rentabilita je 300 procent. „Třikrát víc vykonáme, než obdržíme. Které firmě se povede takto zhodnotit vložené prostředky?“ pokládá řečnickou otázku. Na volný čas dětí dává stát rok od roku čím dál méně. Ministr školství Josef Dobeš (VV) ale slibuje, že se pokles zastaví, další finanční přínos vidí v penězích z EU. „My chceme pro sport a pro mládež připravit něco podobného, co znáte ze základních škol, kde se to jmenuje šablony pro základní školy. Tedy velmi rychlé a nebyrokratické čerpání,“ tvrdí Dobeš. V budoucnosti by mělo podle ministra přinést peníze pro mládež i zdanění hazardu, s nímž se počítá nejpozději od roku 2013.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)
Vydáno pod