Voják z Afghánistánu byl in memoriam povýšen a dostane vyznamenání

Praha - Ministr obrany Alexandr Vondra povýší in memoriam do hodnosti poručíka českého vojáka, který v úterý zahynul v Afghánistánu. Zároveň mu udělí vojenské vyznamenání Kříž obrany státu. Rotmistr narozený v roce 1980 zemřel po výbuchu miny, na kterou najel vůz vojenského konvoje. Jde už o čtvrtou českou oběť afghánské mise.

Voják zahynul minulý týden v afghánské provincii Vardak. Při výbuchu zemřel i afghánský tlumočník. Další dva vojáci byli zraněni. Jedním z nich je velitel českého poradního a výcvikového týmu podplukovník Michal Kucharský. Tři česká obrněná auta se přesouvala po silnici nedaleko vesnice Salar na bezpečnostní mítink s místními vůdci. Na místo ale kolona nedojela. Vozidlo Iveco najelo na nálož, která byla umístěna v propustku silnice. 

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek vydal rozkaz k převozu zraněných vojáků a ostatků zemřelého do České republiky v nejbližším možném termínu. Armádní speciál by měl dorazit zpět do Česka 5. června.

Kucharský a jeho muži oficiálně zahájili práci ve Vardaku letos 22. dubna, kdy v provincii nahradili první český tým. České úkolové uskupení, označované jako OMLT, pomáhá s výcvikem „pěšího kandaku“, tedy zhruba praporu afghánské armády. Česká jednotka měla před dnešním incidentem 54 členů, převážně tankistů z Přáslavic. Působí v ní ale i specialisté z jiných jednotek. Pro většinu z nich to není první nasazení v zahraniční misi.

Úmrtí českých vojáků v Afghánistánu

  • 9. května 2003 - Tři čeští vojáci byli zraněni při dopravní nehodě, která se stala asi 150 kilometrů jihovýchodně od Bagdádu. Jeden z vojáků později svým zraněním podlehl v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.
  • 4. května 2007 - V Afghánistánu zahynul český voják, kterého zavalila lavina kamení a bahna. Dva další vojáci byli těžce zraněni.
  • 17. března 2008 - Příslušník speciální jednotky vojenské policie zahynul na jihu Afghánistánu při útoku sebevraha. Dva vojáci byli zraněni, jeden z nich těžce, zahynuli i dva Dánové.
  • 30. dubna 2008 - V afghánské provincii Lógar přišel o život další český voják poté, co terénním vozem najel na nastraženou nálož; další čtyři vojáci z vozu byli zraněni.
Čeští vojáci v Afghánistánu
Zdroj: ČT24