Ruzyně by se mohla stát nejlepším letištěm světa

Praha - Pražská Ruzyně je poprvé v historii nominována na nejlepší letiště světa. Prestižní ocenění uděluje Mezinárodní asociace aerolinek IATA. Hodnotí se vstřícnost k pasažérům, aerolinkám i životnímu prostředí. Důležitý je i rozvoj letiště. Absolutní vítěz bude vyhlášen v noci z neděle na pondělí v Singapuru. Cenu v minulosti získala třeba letiště v Ženevě, ve Vancouveru nebo Malbourne.

„Samotný fakt nominace je tou nejlepší reklamou pro přilákání nových leteckých společností,“ míní generální ředitel Letiště Praha Miroslav Dvořák, podle kterého má letiště několik zajímavých nabídek.

Hustší provoz a mega letadla ale potřebují i větší letiště. S jeho úpravou se proto už začalo. Na Ruzyň by se díky tomu mělo v budoucnu vejít i letadlo s rozpětím křídel kolem 80 metrů, tedy třeba Airbusu A380. „Musela se posouvat hlavní světla, která osvětlují plochu, tak aby se mezi těmito světly vytočila letadla, dále stojánky - když je to letadlo zaparkováno, aby nezablokovalo celý provoz letiště,“ popsal úpravy Dvořák.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Během několika měsíců se začnou montovat i dvoupodlažní nástupní mosty. Zrekonstruovat se musí i hlavní ranvej -  ta je teď na konci technické životnosti. S pracemi se začne příští rok. Opravenou dráhu má v budoucnosti posílit i nová přistávací a vzletová ranvej. „Tak paralelní dráha, podle harmonogramu, který máme v tuhle chvíli by se mohla zahájit v roce 2014 a hotova by měla být v roce 2016,“ uvedla mluvčí Letiště Praha Michaela Lagronová.

Ruzyní loni prošlo 11,5 milionu cestujících. Vedení letiště doufá, že letos to bude o půl milionu víc. Nejvíce pasažérů cestujících přes Ruzyni připadá tradičně na České aerolinie.