Testy DNA zažívají boom. Chybí ale zákon

Praha - Testování DNA kvůli nejrůznějším účelům zažívá v Česku obrovský rozvoj. Na DNA spoléhá nejen policie, ale i partneři, kteří mají podezření na nevěru, chtějí znát otcovství nebo to, zda jejich potomek bere drogy. Česko ale dosud nemá zákon, který by práci s genetickým materiálem upravoval. Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) proto tento týden osloví zákonodárce, aby je na problém znovu upozornil.

Za pět až dvacet tisíc korun nabízejí firmy testy všeho druhu. Přestože na jejich výsledcích může záviset budoucnost vztahů i celých rodin, nikoho nezajímá, co jsou vlastně zač. „Služby analýzy DNA tady skutečně může nabízet kdokoliv, pokud si vyřídí živnostenské oprávnění. Nebude v konfliktu se zákonem, nikdo ho nemůže kontrolovat, je tam vlastně naprosté právní vakuum,“ uvedl genetik Daniel Vaněk.

Když ÚOOÚ kontroloval některé firmy, které testy DNA nabízejí, objevil řadu chyb. „Řada těchto firem právě uchovává vzorky v rozporu s účelem, ke kterým tyto údaje sbíraly. Například k určení otcovství si tyto údaje dál nechaly, ač nebylo známo, k čemu je potřebují, když už svůj úkol splnily,“ vypočetl předseda úřadu Igor Němec.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Nejen úřad, ale i řada odborníků proto volá po alespoň nějaké regulaci prudce se rozvíjející práce s genetickými informacemi. Některé firmy, které komerční genetika živí, by se zavedení právního rámce nebránily. „Úpravy v legislativě jsou naprosto nutné, protože v České republice například není vůbec ošetřeno posílání vzorků do zahraničí,“ domnívá se ředitel Genomac International Marek Minárik. Martin Pegner z Advanced Genetics ale zastává názor, že vše je o lidech, jak získanou informaci zákazníkovi sdělí. „Úplně stejnou věc jim může říct sousedka, zmanipulovat je, ano, váš manžel byl nevěrný, rozejděte se a ten vliv je úplně stejný, prostě je to na rozumném uvážení těch lidí, nikoliv na konkrétním orgánu, který bude dohlížet na to, co kdo řekne, co kdo vydá,“ myslí si Pegner.

ÚOOÚ se o vznik zákona o DNA snaží třeba ve spolupráci se senátní komisí pro ochranu soukromí. Žádná změna se ale zatím nechystá.