NPÚ chce zachránit alespoň cenné části Štvanice

Praha – Národní památkový ústav (NPÚ) dnes odešle na pražský magistrát podnět k zahájení správního řízení o dalším postupu při demolici zimního stadionu na Štvanici. Ondřej Ševců z pražského pracoviště NPÚ řekl, že se tak památkáři chtějí pokusit zachránit cenné části konstrukce stadionu, hodnotné části tribun, sedaček a kabin.

O nutnosti stadion zbourat rozhodl v pátek stavební úřad Prahy 7. Demolice stadionu, který je od roku 2000 kulturní památkou, začala v sobotu. Památkáři s likvidací nesouhlasí. Už v pondělí v tiskovém prohlášení vyzvali k jejímu zastavení. Praha to ale odmítá, podle ní není možné budovu opravit.

„Podáním návrhu správního řízení chceme dosáhnout buď zastavení demoličních prací, nebo zpřesnění postupu demolice, aby nedošlo k nevratné likvidaci hodnotných částí konstrukce,“ řekl Ševců. Tým památkářů se na místo vydá v pátek a vytvoří soupis cenných předmětů. Některé je prý možné zachránit a zrestaurovat, podle jiných by mohly být alespoň vytvořeny repliky.

Radní Aleksandra Udženija (ODS) dnes zopakovala, že magistrát bude jednat se společností MeridianSpa, která chtěla na místě stadionu vybudovat lázně, o ukončení smlouvy. Na Štvanici prý bude obnoven stadion, město navíc vybuduje hokejovou síň slávy. O problematice bude v pátek na mimořádném zasedání jednat rada.

Smlouvu město a firma uzavřely před více než deseti lety. MeridianSpa měla na jejím základě ostrov opravit a postavit na něm sportovní a relaxační centrum s bazénem a lázněmi. Zatímco část ostrova s tenisovými kurty již společnost převzala, zimní stadion dosud spravuje magistrát.

Stadion na Štvanici byl postaven v letech 1930 až 1932 podle projektu architekta Josefa Fuchse jako první umělé kluziště v zemi. V roce 2002 ho zasáhly povodně, postupně chátral. Do dřevěných stěn a tribun zatékalo a konstrukci napadla hniloba. Kvůli špatnému technickému stavu byl od ledna uzavřen. Podle posudků, které si magistrát nechal vypracovat, hrozilo jeho zřícení.

Na stadionu vyrostlo několik generací hokejistů a krasobruslařů, mimo jiné zde trénovala slavná krasobruslařka Ája Vrzáňová. Kvůli demolici padlo i trestní oznámení. Celkem byla Štvanice dějištěm čtyř mistrovství světa v hokeji, a to v letech 1933, 1938, 1947 a 1959. Podle památkářů konstrukce stadionu představuje pozoruhodnou technickou památku, která je dokladem rané sportovní stavby meziválečného období.