Heger: Spor s Diag Human neskončil, soudy v zahraničí to neprověřily

Praha – Exekuce státního majetku v zahraničí kvůli sporu s firmou Diag Human jsou možné především proto, že místní soudy předpokládají uzavřenost rozhodčího řízení. To ale podle české strany ještě neskončilo, prohlásil dnes ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) na tiskové konferenci. Ministerstvo zdůraznilo, že se bude ve všech případech odvolávat. Po Rakousku a Francii se budou sporem Česka s firmou Diag Human zabývat i soudy ve Velké Británii, USA a dalších zemích, kde společnost včera podala návrh na exekuci českého majetku. Ve sporu jde víc než o desetimiliardové odškodnění za zmařený obchod s krevní plazmou.

„Soud se táhl od 90. let a v roce 2008 rozhodčí tribunál určil povinnost státu zaplatit firmě odškodnění. Stát proti tomu podal odpor a to, co my považujeme za naprosto klíčovou věc, je, že spor není dosud pravomocně uzavřen,“ tvrdí Heger. Zabavování majetku českého státu se podle něj odehrává v rámci newyorské úmluvy, jejíž účel tkví v ochraně věřitelů. Ředitel Právního odboru ministerstva zdravotnictví David Kotris zdůraznil, že navzdory probíhajícím i chystaným exekučním řízením v zahraničí se nikam do ciziny spor nepřesouvá, ale dále běží v Česku.

„V této chvíli je zcela nesporné, že řízení běží, a tudíž není za této situace podle mého názoru možné dovozovat, že by v této věci bylo možné rozhodovat o exekuci,“ prohlásil právní poradce ministerstva Tomáš Sokol. Podle jeho slov přijímají soudy vše, co je jim v rámci newyorské úmluvy předloženo jako rozhodnutí rozhodců a doloženo rozhodčí smlouvou, v důvěře, že jde o pravé a poctivé materiály. „Je na té druhé straně, aby namítla, že třeba vůbec žádné rozhodčí řízení neproběhlo (…) nebo v tomto případě že řízení ještě neskončilo,“ dodal Sokol.

Odvolání zamíří do Rakouska a Francie v nejbližších dnech. Podle rakouského rozhodnutí je konečný rozhodčí nález pravomocný a vykonatelný, ČR se ale bude snažit přesvědčit soudy právě o tom, že v Česku stále běží rozhodčí řízení, které má nároky Diag Human rozřešit. „My tvrdíme, že vykonatelné rozhodně není, protože rozhodčí řízení běží, a to doložíme,“ prohlásil Kotris.

Tříčlenná sestava rozhodců, která má o miliardách rozhodnout, má zatím jediného člena. Je jím jedna z hlavních figur aféry na plzeňských právech Milan Kindl. O dalších mužích se bude rozhodovat až v září.

Ministerstvo kultury vyzvalo muzea a galerie spravující sbírky ve vlastnictví České republiky, aby až do odvolání nepodávaly žádosti o vývoz sbírkových předmětů a požádaly o storno žádostí, pokud dosud nebyly vyřízeny. Reagovalo tak na exekuci tří uměleckých děl ze sbírek Národní galerie v Praze a Moravské galerie v Brně zapůjčených do Rakouska a na hrozbu možných exekucí kvůli sporu mezi společností Diag Human a Českou republikou.

Vyjádření Josefa Šťávy ze 6.6.2011
Zdroj: ČT24