Cyril Svoboda opouští MZV, byl propuštěn

Praha – Bývalý předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda byl podle dnešního tisku propuštěn z ministerstva zahraničních věcí (MZV). Pětinásobný člen většiny polistopadových vlád byl oficiálně propuštěn kvůli porušení pracovní kázně, neboť Svoboda je jednatelem soukromé vysoké školy, což odporuje jeho postavení státního zaměstnance. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny a Právo.

Exposlanec a exministr zahraničí, vnitra a místního rozvoje Cyril Svoboda byl tak propuštěn přesně po roce, kdy ho od propuštění chránil zákon o platech ústavních činitelů. Podle zákona totiž zaměstnavatel nesmí propustit zákonodárce rok po jeho odchodu z Parlamentu. Svoboda tak už ve čtvrtek převzal výpověď, která začne platit od 1. července. Dvouměsíční výpovědní lhůta mu skončí 31. srpna.

Sám Svoboda se ale cítí ukřivděný a tvrdí, že za vším je politická msta. Jeho působení v soukromé diplomatické akademii je podle něj jen záminka resortu Karla Schwarzenberga. Už totiž údajně od nástupu šéfa TOP 09 do Černínského paláce prý ministerstvo dávalo Svobodovi najevo, že tam není vítán. „Jsem vyhazovaný z politických důvodů jako v 80. letech, o tom není nejmenších pochyb,“ konstatuje exministr. Svoboda za svou výpovědí vidí politické tlaky i proto, že od bývalého kolegy z KDU-ČSL Miroslava Kalouska, který je nyní ve Schwarzenbergově TOP 09, brzy po volbách dostal SMS s vyzněním, že nemůže počítat s žádnou slušnou pozicí.

Svoboda na ministerstvu celý rok nevykonával žádnou činnost. Formálně byl zaměstnán jako poradce prvního náměstka Jana Schneidera, ale v úřadě se prakticky neobjevil. „Pro překážku v práci na straně zaměstnavatele nedocházel na ministerstvo,“ řekl HN mluvčí úřadu Vít Kolář. Svoboda náležel do 14. platové třídy a za svou nečinnost tak dostával okolo třiceti tisíc korun měsíčně.