Dobeš: Začátkem července zveřejníme všechny testy

Praha – Ministerstvo školství zveřejní začátkem července všechny testy státních maturit i s klíčem správných odpovědí, aby nebyly pochybnosti o jejich kvalitě. Na tiskové konferenci to dnes oznámil ministr školství Josef Dobeš (VV). Komplexní výsledky maturitních testů zveřejní ministerstvo na brífinku ve středu ve 13:30. Na školách se poté začnou tisknout maturitní vysvědčení, která studenti dostanou v pondělí 20. června. Technické chyby při zpracování testů se podle Dobeše zatím neobjevily. Odhaduje se, že u maturit propadne pětina studentů, celkem asi 20 000 lidí. Učitelé a vedení škol dostanou zpětnou vazbu o výsledcích svých žáků do 15. září.

„Po ukončení maturitního procesu, vidím to na začátek července, zveřejníme všechny testy, abychom se vyhnuli jakýmkoli komplikacím, kdy někdo bude říkat, že otázky nebyly kvalitně postavené,“ uvedl ministr. Právě na utajování testových otázek si stěžují maturanti i odborníci. Studenti už ministrovi kvůli tomu napsali otevřený dopis, který dosud podepsalo přes 10 500 lidí. Ministerstvo se podle nich chtělo vyhnout kritice testových otázek, které jsou mnohdy nejednoznačné.

Zveřejnění otázek bude podle Dobeše stát dva až tři miliony korun navíc. Některá zadání totiž měla být použita i v dalších letech, a musí se tak vytvořit nová. „Větší cenu ale má důvěryhodnost státní maturity, proto vše zveřejníme a necháme diskutovat všechny soukromé společnosti, které si na to brousí zuby. Myslím, že další roky už to ale nebude třeba.“ Odpůrci maturit z řad studentů ale přesto vyzvali ministra k demisi. „České školství potřebuje ministra, který bude otevřen odborné diskusi a uzná letošní maturity v jejich podobě jako nesmyslné,“ řekla ČT jedna z iniciátorek petice proti maturitám Dana Večerková.

Po analýze testů se vyřadí pouze 4 úlohy

Dobeš dnes zároveň oznámil, že ministerstvo školám rozešle 12 milionů korun navíc, na žáka se tak počítá s částkou kolem 120 korun. „Jde o průměrný vícenáklad, který maturita přinesla,“ uvedl ministr s tím, že peníze nejdou ze státního rozpočtu, ale z prostředků ministerstva, které je „ušetřilo na úřednících a byrokracii“.

Ředitel CERMATu Pavel Zelený dnes představil i analýzu 43 provedených testů. „Na základě položkové analýzy a následného rozboru úloh byly doporučeny k vyřazení pouze čtyři úlohy z celkových 2 342 testových položek. A to úlohy z testu z ruského jazyka, německého jazyka, jedna úloha ze zeměpisu z důvodu technické vady při přípravě a jedna úloha z testu z českého jazyka,“ uvedl. U češtiny ale podle něj nešlo o otázku z testu, který unikl na internet, jedná se o testovou mutaci pro žáky s přiznaným uzpůsobením podmínek. „Buď se započítá plný počet bodů všem testovaným žákům, nebo se uznají v případě dvou alternativ odpovědi obě,“ dodal k vyhodnocení sporných úloh.

Žebříčky škol zatím ministerstvo školství neplánuje

„Rodiče vyzýváme, až budete příští rok uvažovat o škole, zeptejte se, jak dopadla, zda mají někde vyvěšeno na webu, jaké procento úspěšnosti měli.“

Žebříčky škol zatím ministerstvo školství neplánuje, školy se podle Dobeše musí nejprve naučit pracovat se zpětnou vazbou, kterou jim maturity přinesou: „Až se to naučíme, pak možná budoucí ministr může přistoupit k nějakým žebříčkům. V těchto počátečních fázích si to ale nedovedu představit a viděl bych to jako chybné.“ Kvalitní školy by ale podle ministra měly samy ukazovat, jak dopadly. Zelený doplnil, že školy sice dostanou své postavení na pomyslném žebříčku škol obdobného typu: „Ale ne tak, aby věděly, kdo jsou ostatní školy, dozví se jen percentilové pořadí.“

Ministr dnes také potvrdil, že stále uvažuje o odvolání Zeleného, definitivně se ale rozhodne až po skončení maturitního procesu v červenci. Zelený podle Dobeše ve čtvrtek v pořadu České televize Hyde Park lhal, když prohlásil, že zveřejnění maturitních testů odmítá ministerstvo, nikoliv CERMAT.