Exsenátora za ODS Nováka opět prověřuje policie

Praha - Bývalého senátora za ODS Alexandra Nováka prověřuje policie a ministerstvo financí (MF). Významný zákulisní hráč severočeské ODS a nepravomocně odsouzený Novák podle Hospodářských novin nakoupil na severu Čech pozemky za 28 milionů korun. Peníze ale podle listu neodpovídají údajům v jeho daňových přiznáních. Novák údajně od roku 2008 nakoupil přes dva miliony metrů čtverečních pozemků, především na Chomutovsku, Mostecku a Teplicku. Současně si pořídil několik domů a dalších nemovitostí. Celkem takto investoval 28 milionů korun.

Média již dříve upozornila, že bývalý senátor nejspíše využil při nákupu pozemků zákulisních informací. Věděl údajně, že přes některé z nich má vést plynovod, přes jiné rychlostní silnice či vedení vysokého napětí. To vše zvyšuje cenu pozemků.

Prověrku Novákových obchodů zpustil Finanční analytický úřad (FAÚ) ministerstva financí, který sepsal trestní oznámení a poslal je protikorupční policii. Novák se podle nich mohl dopustit minimálně daňového deliktu, jelikož částky použité na nákup pozemků neodpovídají údajům v jeho daňových přiznáních.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Novák deníku sdělil, že o trestním oznámení neví. Už dříve ale o svých obchodech řekl, že „jsou bezvýznamné a nestojí za pozornost.“

Detektivové si Nováka zatím ani nepředvolali k podání vysvětlení. „Veškeré skutečnosti týkající se oznámení a šetření podezřelých obchodů podléhají mlčenlivosti. Zásadně nesdělujeme konkrétní subjekty, ke kterým je prováděno šetření,“ řekl deníku Jakub Haas z tiskového oddělení MF.

Kmotr podle Topolánka

Novák byl na konci minulého roku odsouzen za úplatek, který prý přijal za prodej akcií patřících Chomutovu. Rozsudek ale není pravomocný, Novák se proti němu odvolal.

Exsenátora označil jakožto „kmotra“ bývalý předseda strany a premiér Mirek Topolánek. Kmotr je člověk bez oficiálních funkcí, který ale z pozadí ovládá stranu.