Politickým vězňům se nelíbí zákon o protikomunistickém odboji

Praha - Poslanci by měli schválit zákon o protikomunistickému odboji. Vláda v něm počítá s odškodněním bývalých odbojářů ve výši 100 tisíc korun, pozůstalí by měli dostat o polovinu míň. Se zákonem nesouhlasí komunisté a výhrady k němu má dokonce i Konfederace politických vězňů.

Politickým vězňům se návrh zákona nelíbí. Finanční náhrady i další výhody považují za zbytečnosti, které jen zahltí úřady neopodstatněnými žádostmi. Přijít by jich mohlo až 50 tisíc. „My chceme jenom morální satisfakci, nic víc, nic méně,“ říká předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová.
 
O žádostech má rozhodovat ministerstvo obrany. To se ale nelíbí Sociální demokracii, která požaduje vytvořit speciální devítičlennou komisi. „Ministertsvo obrany je politickou figurou, jeho náměstci také, o tom, který úředník bude danou věc rozhodovat, rozhoduje ministerstvo,“ tvrdí poslanec ČSSD Jeroným Tejc.

Pokud zákon projde, začne platit symbolicky 17. listopadu. Bývalí odbojáři by dostali jednorázově 100 tisíc korun, měl by jim být dorovnán podprůměrný důchod. Ti, kteří bojovali se zbraní v ruce, by navíc získali statut válečného veterána. Vdovy a pozůstalí pak budou mít nárok na 50tisícové odškodnění.

Zákon o protikomunistickém odboji (zdroj: ČT24)