Vláda schválila přímou volbu prezidenta

Praha - Vláda dnes schválila návrh na zavedení přímé volby prezidenta. Vybrala variantu většinové dvoukolové volby, podobné jako při volbách do Senátu. V tiskové zprávě to oznámily Věci veřejné. Rozšiřují se podle nich důvody pro odvolání prezidenta pro hrubé porušení ústavy. Nově by o něm mohla hlasovat sněmovna. Diskuse ve sněmovně se má ještě vést o pravomocích prezidenta a prodloužení jeho mandátu z pěti na šest let.

Ministři se dnes k návrhu na zavedení přímé volby prezidenta vrátili po několika měsících. Vláda začala návrh projednávat již 2. února, kdy jí ministerstvo předložilo tři varianty. Kabinet však jednání přerušil, následně o novele jednaly koaliční strany spolu se zástupci ČSSD. Pro výběr prezidenta zvolily právě dvoukolový volební systém s absolutní většinou v prvním kole. Vláda dnes tento model potvrdila.

„Zavedení přímé volby bylo vyjednáváno i se sociální demokracií, kdy z opakovaných jednání vzešlo rozšíření důvodů odvolání prezidenta, kdy je nově možno odvolat prezidenta pro hrubé porušení ústavy, nově i za hlasování Poslanecké sněmovny,“ uvedly VV v tiskové zprávě.

Mezi otevřené otázky k jednání ve sněmovně prý ještě patří politická a trestněprávní odpovědnost prezidenta a změny v jeho pravomocích týkajících se například udílení milostí, jmenování členů České národní banky a vedení Nejvyššího správního soudu. Poslanci budou debatovat také o prodloužení mandátu prezidenta z pěti na šest let. Právě v těchto bodech se vládní strany neshodovaly s ČSSD, jejíž hlasy pro prosazení této významné ústavní změny potřebují.