Barmská disidentka Su Ťij slaví narozeniny, přejí jí i v Praze

Praha – Přední barmská disidentka Aun Schan Su Ťij slaví letos šedesáté šesté narozeniny. Společnost Člověk v tísni uspořádal při této příležitosti spolu s Barmským centrem veřejný happening, kterým chtějí vyjádřit podporu disidentce a barmskému demokratickému hnutí, stejně jako solidaritu s politickými vězni v Barmě.

„Když máte v životě někoho rádi a má narozeniny, pořádá se narozeninová party. My ji nemůžeme pořádat v Barmě, ale víme, že se video natočené v Praze do Barmy dostane. Kromě Su Ťij ho shlédnou tisíce, desetitisíce, možná malé statisíce především mladých lidí, kteří o Su Ťij vědí a pro které je důležité, že ve světě má podporu a že nese pro Barmánce naději, že junta skončí a přijde demokracie a svoboda,“ řekl pro ČT ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek.

Samotná disidentka podle jeho slov nemůže slavit narozeniny se svými blízkými, protože jsou ve vězení. Pánek připomněl, že v Barmě je ve vězení na dva tisíce politických vězňů. Kolem půl čtvrté se sešli některé významné osobnosti a podporovatelé demokracie v Barmě na Rašínově nábřeží v Praze.

Rozhovor se Šimonem Pánkem (zdroj: ČT24)
Karikatura barmského kreslíře Harn Laye - Su Ťij slaví 66. narozeniny
Zdroj: www.clovekvtisni.cz/Harn Lay