Zloději měděných kabelů postrachem evropských železnic

Londýn - Krádeže měděných kabelů a kovových dílů nejsou problémem jenom v Česku. Británie nyní řeší stejnou situaci a tamní dopravce má kvůli tomu vysoké ztráty. Britskou železnici připravily jen poslední tři roky vandalství o více než 43 milionů. Zloději nejenže způsobují svými činy ztráty, ale také riskují život, protože jsou kabely pod napětím.

„Je to obrovský problém. Tyto peníze jsme mohli investovat kamkoliv jinam. Zlepšit výkon sítě železnice nebo vytvořit další výhody pro cestující,“ říká generální ředitelka železnice Diane Crowther.

Statistika přitom není pro železnice zrovna příznivá. Za poslední rok se počet krádeží zvedl až o sedmdesát procent na více než 3000 případů. Zloděje láká hlavně stále rostoucí cena mědi. Železnice tak musí zaměstnávat hlídače tratí čtyřiadvacet hodin denně.

Krádeže měděných kabelů (zdroj: ČT24)

Výkupní cena mědi zloděje láká

Zejména v důsledku rostoucí poptávky v Číně se v posledních měsících ceny mědi pohybují kolem rekordních hodnot. „I přesto, že by mohlo dojít ke krátkodobému oslabení ceny mědí v příštích týdnech, v budoucnu by se mohly navýšit až na historické maximum. Cena jedné tuny mědi pak může stát až deset tisíc dolarů,“ vysvětlil analytik společnosti Oriel CENNÉ Charles Cooper.

Podobnou situaci řeší i České dráhy. Například krádež měděných propojovacích lan na Prachovicku železničáři vyčíslili na 210 tisíc korun. Celkové škody na české železnici za rok 2010 se vyšplhaly na 19 milionů korun. Letošní ztráty budou podle odhadů ještě vyšší.

Měď
Zdroj: ČT24/thehightowerreport.com