Vondráčková bude milionové odškodné po státu vymáhat z USA

Praha - Zpěvačka Helena Vondráčková přenese svůj spor s českým státem o odškodné ve výši 14,5 milionu korun do Spojených států. Odškodné požadovala kvůli údajné nečinnosti policistů v jejích konfliktech s médii. České soudy zpěvaččiny nároky vloni zamítly, podle nich jí tak vysoká škoda nevznikla. Vondráčková také podá stížnost k Ústavnímu soudu. Informaci přinesla MF Dnes.

„Dokončujeme jednání s jednou americkou firmou, která nejpozději k 1. září vstoupí do naší agentury a bude v Americe vymáhat škodu po českém státu. Helena této firmě svou pohledávku předá,“ řekl listu zpěvaččin manžel a jednatel agentury Martin Michal. Která firma spor převezme, oznámí do dvou měsíců.

„Když cítím, že mi někdo ubližuje, tak se ozvu a nechci to nechat být,“ uvedla Vondráčková. Česká popová hvězda se v této záležitosti obrátila i na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, nyní chystá stížnost k Ústavnímu soudu. „Předem tušíme, jak dopadne,“ uvedl Michal.

Vondráčková vede se státem spor kvůli tomu, že ji v letech 2004 a 2005 policie a soudy neuchránily před škodou, kterou jí údajně způsobily bulvární časopisy, když podle ní vylhanými články ničily její pověst a tím i kariéru. Michal již dříve uvedl, že za více než 24 měsíců nebyl proveden ani jeden vyšetřovací úkon. Vondráčková žádala o náhradu škody za ušlý zisk. Nic ve věci podle Michala neudělalo ani ministerstvo spravedlnosti, které manželé žádali, aby odstranilo průtahy ve vyšetřování.

Martin Michal
Zdroj: ČT24