Šest příznivců DSSS stíhá policie za propagaci neonacismu

Brno - Policie obvinila šest příznivců Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) pro podezření z propagace neonacismu na prvomájovém průvodu v Brně. Toho se patrně dopustili tím, že v jeho čele nesli transparent „Evropo povstaň!“ Šestici nyní hrozí až pět let vězení. Mezi obviněnými je také Erik Lamprecht, předseda sdružení Dělnická mládež, které prvomájovou akci v Brně pořádalo.

Zatímco podle DSSS není ke stíhání pěti mužů a jedné ženy důvod, odborníci na extremismus mají na věc opačný názor. Podle nich nápis „Evropo povstaň!“ odkazuje nepřímo na heslo německých nacistů z druhé světové války „Německo povstaň!“ Transparent byl ještě doplněn větou „za společnou Evropu našich národů“.

Tomáš Vandas (DSSS):

„Naše země je v hluboké morální a ekonomické krizi, vládnou tu zloději a podvodníci, a poctiví lidé jsou vláčeni po soudech kvůli transparentu nebo veřejnému projevu.“

Prvomájové akce se zúčastnilo asi 400 radikálů, kteří prošli centrem Brna. Zasahovat musely stovky policistů, jejichž úkolem bylo zabránit potyčkám s jejich početnějšími odpůrci. Při akci bylo zadrženo 15 lidí, přičemž 13 z nich tvořili zastánci krajní pravice. Podle mluvčí jihomoravské policie Petry Vedrové deseti z nich hrozí, že stanou před soudem.

Kromě šestice, která nesla transparent, jsou navíc další dva mladíci stíháni za napadení policisty. Stíhání hrozí i občanovi Německa, za jeho projev na setkání radikálů, v němž podle policie patrně propagoval extremismus. Stíhán by mohl být i jeho tlumočník. „Projev i překlad projevu se nyní analyzuje,“ dodala mluvčí.