Lékařská komora: Heger by měl zdravotní reformu stáhnout

Praha – Česká lékařská komora znovu vystoupila proti reformní novele, která např. umožní pacientům připlatit si za nadstandardní péči. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) by prý měl normu z jednání sněmovny stáhnout, poslanci o ní přitom dnes mají hlasovat ve třetím čtení. Komoře vadí hlavně úpravy v oblasti léků, zejména elektronické aukce a také to, že by pacienti levné léky do 50 korun platili ze svého. Stažení žádají také odbory, podle kterých novela zavádí medicínu pro bohaté a chudé. Vláda si ale za návrhem stojí, na program sněmovny se tak velmi pravděpodobně dostane. Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura také na brífinku uvedl, že novelu poslanci ODS podpoří.

„Pokud přestanou pojišťovny hradit léky do 50 korun, hrozí místo úspor riziko zvýšených nákladů. Lékaři budou psát stejné léky ve větším balení s cenou vyšší než limitních 50 korun,“ varoval prezident ČLK Milan Kubek. Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň ovšem oponuje, že budou následovat regulační a kontrolní mechanismy, aby lékaři nepřešli na předepisování větších balení.   

Kubek kritizuje také rušení úhrad z pojištění pro podpůrné a doplňkové léky. Ty sice samotnou nemoc nevyléčí, zmírní ale její příznaky a zlepší kvalitu života pacientů. „Postihne to zejména seniory a také v tomto případě hrozí přesun preskripce na léky dražší,“ uvedl Kubek.

Brífink po jednání poslaneckého klubu ODS (zdroj: ČT24)

Lékařská komora kritizuje i to, že novela omezí vstup nejmodernějších, takzvaných inovativních léků. Aby ho pojišťovny hradily, bude muset být hrazen nejméně ve třech zemích EU. Nyní řadu léků mají čeští pacienti z pojištění jako první. Kubek se pozastavil nad tím, že stejný přístup nezvolil ministr i k dalším lékům. Inovativní léky tvoří jedno procento nákladů, ostatní drahé léky bez tohoto označení 30 procent, ty ale tuto podmínku splňovat nebudou muset.  

V návrhu naopak komora postrádá sdílení rizika při určování úhrad léků z pojištění. Jde v podstatě o možnost reklamace, pokud by nový lék v běžném použití nesplnil dohodnutá kriteria.