V Praze začínají tramvajové výluky a dopravní uzavírky

Praha – Začínají velké výluky pražských tramvají. Od pátku bude bez provozu velká část pravého břehu Vltavy – od Modřan až k Čechovu mostu s výjimkou krátkého úseku od Výtoně k Mánesu. Tramvaje nebudou jezdit ani přes Mánesův most mezi zastávkami Malostranská a Staroměstská. Uzavřené úseky dopravní podnik zrekonstruuje. Výluky potrvají až do 1. září. Začne se také opravovat Nuselský most, omezen bude průjezd v Resslově ulici, na Smetanově a Podolském nábřeží. Ve směru do centra se na týden uzavře Vyšehradský tunel.

V Praze začínají velké tramvajové výluky

Během prázdnin změní v Praze kvůli výlukám své trasy tramvajové linky 3, 17, 18 a noční 52 a 53, linka 21 bude až do září zrušena.

Tramvaje číslo 3 pojedou ve směru od Lehovce po běžné trase do zastávky Moráň (na Karlově náměstí), potom projedou smyčkou přes zastávky Botanická zahrada, Albertov, Výtoň a Palackého náměstí, odkud se vrátí na Karlovo náměstí.

Linka 17 pojede jako obvykle pouze z Ďáblic do zastávky Nábřeží Kapitána Jaroše. Pokračovat bude přes zastávky Dlouhá třída, Náměstí Republiky, Masarykovo nádraží, Jindřišská, Václavské náměstí, Vodičkova a Lazarská, odkud udělá podobný okruh jako linka 3, avšak v opačném směru. Pojede přes Jiráskovo náměstí, Palackého náměstí, Výtoň, Albertov, Botanickou zahradu a Karlovo náměstí zpět do Lazarské.

„Místo tramvají nasadíme náhradní autobusy. Cestující se nemusí obávat, že by se někam nedostali,“ uvedl Filip Drápal, mluvčí společnosti Ropid, která v Praze a okolí organizuje MHD.

Nejméně se výluka dotkne linky 18, která pojede z Malostranské k Národnímu divadlu přes Újezd a přes most Legií.

Noční linka 52 bude ve směru od Lehovce vedena ze zastávky Výtoň přes Albertov do Otakarovy, kde bude ukončena. Nastupovat se bude do „dvaapadesátek“ na náměstí Bratří Synků. Tramvaje číslo 53 potom budou v úseku Čechův most – Národní divadlo odkloněny přes Malostranskou a Újezd.

Náhradní dopravu zajistí z Výtoně až do Modřan autobusová linka X-3, která bude jezdit 24 hodin denně, mezi Výtoní a branickým nádražím ji navíc posílí linka X-21, ta ale bude v provozu v pracovní dny od 6:00 do 21:30, v sobotu od 7:00 do 21:30 a v neděli od 9:00 do 21:30. V úseku Malostranská–Staroměstská budou jezdit autobusy X-18. Cestující je mohou využít v pracovní dny od 6:30 do 21:30, o víkendech pak od 9:00 do 19:00.

Alternativu k náhradním autobusům bude tvořit mezi Malostranskou a Staroměstskou metro linky A, z centra města do Braníka nebo Modřan bude možné dojet také vlakem linek S8 a S80.

V neděli začnou v Praze výrazná dopravní omezení

V centru města se musí řidiči připravit na omezení na Smetanově a Masarykově nábřeží a také v Křižovnické ulici, kde se bude opravovat tramvajová trať. Provoz bude v některých místech zachován pouze v jednom jízdním pruhu, Křižovnická bude dokonce od 11. do 31. srpna zcela uzavřena. Kvůli opravě kanalizace bude omezen provoz rovněž na Dvořákově nábřeží a na náměstí Curieových. Od 3. do 10. července bude ve směru do centra pro veškerou dopravu uzavřen Vyšehradský tunel.

Kolony hrozí řidičům v Resslově ulici u Karlova náměstí, kde se bude opravovat vodovod. Trpěliví by měli být motoristé i v okolí Nuselského mostu a ulice 5. května. V této lokalitě zůstanou zachovány vždy dva pruhy pro každý směr. Po celé prázdniny bude ve směru z centra uzavřena Vídeňská ulice v úseku Dobronická - Kunratická spojka.

Uzavírka v pražské Kbelské ulici
Zdroj: ČT24