Koalice našla společnou řeč, možné změny ve vládě odložila

Praha – Vyjednavači vládních stran se během devítihodinové schůzky dokázali shodnout na řadě dodatků ke koaliční smlouvě, kterými Věci veřejné podmínily svou další účast v kabinetu. Požadavek VV na obměny v kabinetu však prozatím odložili na další setkání, které je naplánováno na neděli. Předseda sněmovního klubu TOP 09 Petr Gazdík novinářům řekl, že Věci veřejné vznesly avizovaný požadavek na výměnu ministra dopravy Radka Šmerdy. Už dříve si K9 stanovila, že k personálním požadavkům dospěje až po shodě na programových záležitostech.

Předseda VV Radek John při odchodu novinářům řekl, že o programových bodech se jednalo osm a půl z devíti hodin schůzky. V neděli má koalice diskutovat například o zdanění hazardu. Současný návrh se totiž véčkařům zdá příliš měkký. VV také stále navrhují zvýšit daň právnických osob o procento.

Předseda VV Radek John po schůzce zopakoval, že i nadále jeho strana trvá na čtyřech svých stranících ve vládě. Novým členem vlády by se podle Johna měla stát předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake, odejít by měl nestranický ministr dopravy Radek Šmerda. V kabinetu nyní zastupují VV ministr školství Josef Dobeš a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Vládu před časem opustil právě John, jehož v čele ministerstva vnitra nahradil nestraník Jan Kubice, a neformální lídr VV Vít Bárta, za nějž nastoupil jeho náměstek Šmerda.

Premiér Petr Nečas (ODS) dosud dával najevo, že si nyní výměny ministrů nepřeje a že chce nejprve prosadit ve sněmovně soubor vládních reformních zákonů. Koaliční partneři ale dosud uznávali, že na vedení dohodnutých úřadů mají VV nárok. Podle této logiky jsou za ministerstvo dopravy odpovědné VV, a mohly by si tedy výměnu na tomto postu prosadit.

Úterní spory ve sněmovně zažehnány?

Nečas před dnešní koaliční schůzkou novinářům řekl, že doufá v „konstruktivní jednání“. Úterní jednání sněmovny, na němž vládní strany prosadily řadu svých návrhů včetně první části zdravotní reformy, podle premiéra ukázalo, že koalice umí spolupracovat. Ani úterní schůze dolní komory ale nebyla z hlediska koaliční spolupráce bez poskvrny, VV si hlasitě stěžovaly na to, že ODS a TOP 09 ignorovaly jejich požadavky k nové úpravě regulace hazardu, a návrh připravený v rozpočtovém výboru odmítly. Spolu s poslanci ODS a TOP 09 pro něj hlasovali i levicoví zákonodárci.

Poslanec VV a neformální lídr strany Vít Bárta novinářům před schůzkou K9 řekl, že VV chtěli probrat právě i úterní „koaliční nevěru“ při hlasování o hazardu. Prioritou VV při jednáních o dodatku podle něj je nesnižovat daně bohatým, zajištění dostatku peněz na dopravní infrastrukturu a jednoznačná logika v dalším jednání o zdravotní reformě. Shoda se rýsuje mimo jiné na změně v organizaci Finančního analytického útvaru ministerstva financí, který se v minulých měsících angažoval v kauzách vládních politiků. Podle Johna se bude hovořit i o zrušení anonymních akcií, VV prý také navrhují zavedení majetkových přiznání pro osoby s majetkem nad 20 milionů korun.