Dálnice D1 se v teplu vyboulila, byla proto uzavřena

Střechov nad Sázavou (Benešovsko) – Dálnice D1 je na 52. kilometru ve směru z Prahy na Brno uzavřena. Vlivem tepla se vyboulila vozovka, v levém pruhu se vytvořil asi deseticentimetrový schod mezi jednotlivými panely. Ředitelství silnic a dálnic uzavřelo celý jízdní pás, večer ale opět zprůjezdnilo pravý pruh. Než silničáři stihli nebezpečné místo uzavřít, poškodilo se na něm asi deset aut.

„Deset řidičů tam prorazilo vanu nebo jim praskla pneumatika,“ popsala nehody na poškozené vozovce mluvčí policistů Diana Škvorová. Policisté odkláněli dopravu na 49. kilometru (exit Psáře), zpět bylo možné najet u Trhového Štěpánova na 56. kilometru.

Z podobných důvodů byl loni v létě měsíc uzavřen jeden pás dálnice D5 na Tachovsku. Mezi dvěma různými povrchy vznikl v horku schod, při průjezdu přes něj byly poškozeny dva kamiony. Ředitelství silnic a dálnic dosadilo mezi oba materiály, ze kterých je vozovka vytvořena, odolnější materiál, který má bránit dalšímu podobnému vyboulení. Protože je taková metoda drahá, nechtělo ale ŘSD obdobně rovnou hromadně zabezpečit další podobné spoje.